Paranoia door Wiet? Peperkorrels maken je Rustig

Je hebt het vast een keer meegemaakt. Gespannen, angstig en een beetje paranoïde. Paranoia door wiet gebeurt omdat het een van de bijwerkingen is van THC. Sommigen merken er doorgaans weinig van, terwijl anderen er een nare ervaring op na houden. Vaak kun je angstige gevoelens vóór zijn door niet te veel te blowen. Maar wat als die boodschap mosterd na de maaltijd is? Wat als je vingernagels nu al steeds korter worden? 


Peper! Ja, zwarte peperkorrels schijnen dé volksremedie te zijn tegen een “overdosis” THC. Het woord overdosis nemen we eerst met een korrel zout voordat we de pepermolen leeg trekken. Een overdosis THC bestaat eigenlijk niet. Zo is er nog nooit iemand overleden door te veel blowen. Wel zijn er mensen opgenomen in het ziekenhuis door te veel wiet roken. Hun symptomen? Angstig, hoge bloeddruk, hartkloppingen en een schreeuwende honger. De oorzaak is overigens lang niet altijd simpel. Wiet is zelf niet eens vaak de boosdoener, maar de middelen die worden gebruikt in combinatie met wiet.

kruidenkastje

Toch kan wiet zelf ook uit balans zijn. THC heeft namelijk niet alleen maar relaxte eigenschappen als ontspanning, pijn verminderen en de lekkere trek stimuleren. THC maakt je ook angstig. In de praktijk treedt een paniekaanval van wiet bijna niet op. Dat komt omdat wiet (de bloemtoppen) ook stoffen bevatten die precies het tegenovergestelde doen. CBD en myrceen, twee andere dominante stoffen in veel soorten wiet, remmen namelijk de paranoïde gevoelens veroorzaakt door THC. Pas wanneer (sterke) extracten worden genomen waarin die rustgevende stoffen afwezig zijn ontstaan problemen.

Iedereen is verschillend. Lang niet iedereen wordt paniekerig van een dikke klodder rosin of crumble. Anderen kunnen van een beetje wiet al paranoia worden. De truc is om je eigen grenzen te weten en aan te geven. Maar als de grens al is overschreden? Wat doe je dan? 

Paranoia door Wiet: is Peper het antwoord?

Als je als een zak aardappelen op de bank hangt en continu tussen de luxaflex zit te spieken of de FBI je al komt halen, weet je dat het te veel van het goede was. Peper, ja zwarte peper uit het keukenkastje schijnt soelaas te bieden. Overal op het internet lees je over de rustgevende effecten van peperkorrels bij paranoia door wiet. De manier van inname verschilt van knagen op die knetterharde droge peperkorrels tot het snuiven van peperpoeder… Gezondheid alvast.

Maar ja, zijn die talloze anekdotes ook ergens op gebaseerd? Of is het kalmerende effect van peper een broodje aap?

pepervaatje

De Wetenschap

Als we de literatuur erop na slaan, zien we dat het kalmerende effect op THC te danken is aan terpenen. Cannabis bevat naast cannabinoïden ook talloze aromatische stoffen die het samen de kenmerkende geur en smaak geven. Maar ze doen veel meer dan je wiet lekker maken en verklikkertje spelen bij de wijkagent. Het terpeen caryofylleen blijkt een selectieve CB2 agonist [1]. Dat is vakjargon voor apothekers en andere witte jassen. Het betekent dat het een ontspannen, angst-remmend effect heeft op een specifiek nadeel van THC: dat het je een beetje angstig maakt. En zwarte peper zit vol met met het spul dat die gevoelens veroorzaakt door THC remt! 

Caryofylleen blokkeert overigens niet de THC. Dat is te kort door de bocht. Het drukt eerder op een knopje dat de ontspannende effecten van THC verhoogt [2]. Zo kun je er weer even tegenaan.

peperkorrels en gemalen peper

Werkt Peper tegen een Paniekaanval door Wiet?

Ja, maar het is van tijdelijke aard. Omdat peper rijk is aan een stof die paranoia door wiet remt, kun je peper eten, snuiven of verdampen in een vaporizer. Laatstgenoemde is overigens het meest effectief. Peper kan inderdaad de angstige gevoelens voor een half uurtje doen wegnemen. En vaak is dat precies genoeg om het scherpe randje van teveel wiet eraf te halen.

Bronnen:

  • [1] Gertsch, Jürg; et al. “Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid”.. 1 jul. 2008. PMID: 18574142.
  • [2] Russo, E. “Taming THC: cannabis entourage compounds as antidotes to intoxication” aug. 2011. PMID: 21749363.

Deel op: