Wat is Wiet?

Het is je vergeven als je geen idee hebt, want het product en de plant dragen dezelfde naam. In dit artikel leggen we haarfijn uit wat wiet is en hoe het verschilt van hennep en hasj.


Wiet is een softdrug, bereid uit fijngehakte vrouwelijke bloemen, knoppen en zaden van de wietplant. De wietplant is officiëel bekend als de Cannabis sativa. De Cannabis sativa is een eenjarige netelachtige plant in de hennepfamilie. Niet alle hennepplanten hebben een geestverruimende werking, Als men het over hennep heeft gaat het in de volksmond doorgaans over de geestverruimende soort wiet. Marijuana en cannabis zijn andere benamingen die je wel eens voorbij hoort komen. Hennep wordt daarentegen gewonnen om de zaden, vezels en voor andere industriële toepassingen.

Het grootste verschil tussen hennep en wiet is de hoeveelheid geestverruimende THC. Hennepsoorten mogen maximaal 0,2% THC bevatten. Wiet wordt nadrukkelijk gekweekt om de hoeveelheid cannabinoïden zo groot mogelijk te maken.

Cannabinoïden

De werkzame stoffen in wiet noemt men Cannabinoïden. En daar zijn er honderden van. THC of tetrahydrocannabinol is verreweg de bekendste en meest beruchte. Hoe hoger het percentage THC, des te sterker is het effect merkbaar. Maar het stigma van beruchte stof is langzaam aan het veranderen. Cannabis in het algemeen wordt meer geaccepteerd dan ooit. Dat heeft onder andere te maken met voortdurend medisch onderzoek. Maar ook zien overheden steeds meer in dat het legaliseren van wiet leidt tot minder criminaliteit in plaats van meer.

Andere cannbinoïden zijn cannabinol (CBN), cannabidiol (CBD), cannabinolidic acid (CBDA), cannabigerol (CBG) en cannabichromene (CBC). Deze cannabinoïden beïnvloeden de werking van de THC.

Wiet en Hasj

Wiet is niet alleen de naam van de plant, maar ook van een product van de wietplant. Het is ook de benaming voor de gedroogde bloemtop die het meeste van die cannabinoïden bevat. Maar er zijn nog veel meer producten die THC bevatten. Neem hasj en shatter, kief en crumble bijvoorbeeld. Echt waar, er is een hele wereld te ontdekken als je hierin duikt! Het gebruik van hasj gaat heel ver terug. Vandaar dat je het ook op veel plekken nog kunt kopen. Ook in de Nederlandse coffeeshop staat hasj op het menu. Over het verschil tussen hasj en wiet is schreven we een uitgebreid artikel.

Deel op: