De Betekenis van Jonko Klappen & Uitleg Jonko Draaien

De term is bij de jongere generatie wel bekend. Veel mensen boven de dertig daarentegen, hebben geen flauw idee wat jonko is. Je hoort het op staat, in de coffeeshop, in songteksten en zelfs op TV. Maar wat is de betekenis van jonko en waarom wil iedereen jonko klappen? Hoe moet je een jonko draaien en wat zijn de beste nummers over jonko? 

Jonko Betekenis

De betekenis van Jonko is wiet of een jointje. Met alleen ‘jonko’ kan een zakje cannabis, marihuana of wiet worden omschreven. Maar ‘een jonko’ is simpelweg een voorgedraaide joint. Een jonko wordt ook wel een stickie, spliff, blow, baap, pretsigaret of dikke toeter genoemd. Iedere vriendengroep heeft wel een aparte naam voor de jonko bedacht.

De term jonko is afkomstig uit de straattaal. In Nederland wordt het pas sinds de 21ste eeuw gebruikt. Sommige mensen zeggen dat het woord jonko afkomstig is uit de Rastafari cultuur en anderen zeggen dat het woord afkomstig is uit Suriname. Waar het ook vandaan komt: de betekenis van jonko is altijd hetzelfde gebleven.

Wat is een Jonko of Joint?

Voor de mensen die écht geen flauw idee hebben waar we het over hebben: een jonko of joint is een soort sigaret gevuld met cannabis. In Nederland wordt in een joint vaak ook tabak gestopt. In andere landen zoals de Verenigde Staten is dat een no-go. Daar wordt meestal pure wiet gerookt en draaien ze ook alleen pure jonko’s of blunts. Een blunt is een pure joint gemaakt van sigarenbladeren.

Wat is Jonko Klappen?

De mensen die de betekenis van jonko niet kennen zullen raar opkijken als ze weer eens horen: “Kom we gaan jonko klappen”. Stop! Voordat je denkt dat ze iemand in elkaar gaan slaan, een jonko klappen betekent gewoon een joint roken. Het is heel onschuldig. Vooral de jongere generatie hoor je het continu zeggen. Als jonko een persoon zou zijn, dan zou hij al lang bont en blauw zijn geslagen. Maar als een vage bekende aan je vraagt of je een jonko wilt klappen, kun je gewoon gezellig met hem mee gaan!

Jonko Draaien en Roken

Allemaal leuk die wiet en jointjes, maar hoe moet je zo’n jonko draaien en roken? We weten dat de meeste van onze lezers dat wel weten, maar om de nieuwelingen een beetje op weg te helpen, gaan we je in een paar simpele stappen uitleggen hoe je zelf een jonko kan draaien. Het is wel even oefenen. De eerste paar keer zal het vast niet lukken, tenzij je een natuurtalent bent.

Joint draaien in een paar stappen: Voorbereiden

 1. Zorg voor de inhoud van de joint. Pak een beetje wiet en brokkel dit in kleine stukjes. Je kunt ook een grinder gebruiken. Dat is een rond ding met tandjes aan de binnenkant. Een grinder maakt de wiet voor je fijn. Maak de wiet overigens niet té fijn. Het moet niet op stof lijken. Hele kleine stukjes zijn het beste.
 2. Als je wiet fijn gebrokkeld is kun je ervoor kiezen om het te mixen met tabak. Een halve tot een hele sigaret is voldoende.
 3. Draai een tipje. Dit zijn kleine stukjes papier van een speciaal soort karton. Je kunt ze kopen in elke coffeeshop of headshop. Probeer een zo’n klein mogelijk stukje om te vouwen en vervolgens de tip helemaal op te rollen. Pak hem met beide handen vast en blijf door rollen als je hem al helemaal hebt opgerold. Dit zorgt ervoor dat het papier in de ronde vorm blijft. Je kunt er ook voor kiezen om het tipje een paar keer te vouwen tot je de vorm van een M of W hebt gemaakt. Vervolgens rol je hem verder op. Een makkelijke manier voor beginners is de gaskamer tip. Daarbij scheur je een hoekje af en rol je de rest op.
 4. Pak een vloeitje en kijk waar de plakrand zit. Leg hem voor je neer en zorg dat de plakrand aan de bovenkant van het vloeitje zit en naar je toewijst. Leg het tipje aan één van de twee uiteinden. Het is maar net wat je fijner vindt.
 5. Leg alle wiet (en eventueel tabak) op je vloeitje. Verdeel het goed over het vloeitje. Dit is heel belangrijk! Als je niet goed verdeeld, wordt jonko draaien alleen maar moeilijker. Zorg dat er iets minder bij de tip ligt als bij de top van de jonko.
jonko draaien

Joint draaien in een paar stappen: Rollen, Indraaien en Likken

 1. Nu ga je beginnen met de jonko draaien. Pak hem vast zoals op de foto hierboven. Rol hem rustig tussen je vingers. Je ziet dat er twee kanten zijn van de vloei. De kant het meest dichtbij jou en de andere. Rol de vloei zo dat ze langs elkaar gaan. Je wilt dat alle wiet en tabak onderin de joint komt te zitten en hij een mooie vorm krijgt. Merk je dat er op een plek veel meer ligt dat op de andere? Leg hem dan gerust even neer en verdeel opnieuw. Als het je gelukt is om alles goed op zijn plek te krijgen, komt het moeilijkste deel.
 2. Oke, concentratie! Je gaat nu de jonko indraaien. Pak de vloei bij beide uiteinden vast. Je gaat nu proberen om de voorste kant van de vloei zo laag mogelijk te krijgen, om vervolgens de andere kant van de vloei er overheen te vouwen. Zak met je duimen net zo lang tot je een heel klein gleufje met de inhoud van de joint ziet. Gelukt? Druk met je wijsvingers de achterkant van de vloei OVER de voorkant heen. Pak de vloei als het nodig is vast met je lippen om hem er iets strakker overheen te krijgen. Als het gelukt is rol je de joint voorzichtig op. Probeer de inhoud er strak in te houden.
 3. De laatste stap van jonko draaien is dichtlikken en plakken. Als je de joint bijna helemaal hebt opgerold blijft alleen de plakrand over. Lik eerst de ene helft en plak de joint aan de bovenkant dicht. Lik vervolgens de andere helft en doe hetzelfde bij de tip. Je stickie is nu klaar om gerookt te worden.

Oefening Baart Kunst

Wees niet getreurd als het de eerste paar keer niet lukt. Jonko draaien is puur vakmanschap. Dat leer je niet in een dag. Je moet ervaring opdoen en je eigen manier vinden. Probeer het een aantal keer en je zult zien dat het beter gaat. Laat een vriend van je, bij voorkeur een ervaren draaier, je coachen. Tip: doe leuke blow spelletjes tijdens het roken van je zelfgemaakte jonko!

Heb je tip, vloei, grinders, aanstekers of iets anders nodig? Dat kun je allemaal online bestellen bij Dutch-Headshop.

Inside-out, binnenstebuiten of Insi 

Ervaren smokers draaien hun jonko vaak binnenstebuiten. We raden dit niet aan voor beginners. Het is beter om eerst te leren hoe een normale joint draait, voordat je inside out probeert. Een zogenaamde insi draai je door de plakrand van de vloei naar beneden te leggen voordat je gaat draaien. Nadat je de joint hebt dichtgedraaid bij de plakrand kun je hem aan de buitenkant likken en de helft van de vloei afscheuren. Een inside-out joint of insi smaakt lekkerder omdat je minder papier rookt.  

Dikke Jonko Donderdag & Andere Wiet Muziek

We hebben je net al een nummer over jonko laten horen, maar er wordt nog veel meer gezongen over wiet, cannabis, mary jane, marihuana en wierie. Veel jongeren doen aan Dikke Jonko Donderdag. Bedacht door de bekende smoker Sidney. Hij schreef een nummer over zijn favoriete dag om wiet te roken. Dikke Jonko Donderdag werd al snel razend populair onder jongeren.

Er zijn nog veel meer nummers over wiet en jonko gemaakt. Vooral rappers schrijven en zingen tegenwoordig veel over ons groene goud. Rock- en reggae bands hadden daar vroeger bijna patent op, maar het lijkt erop dat het patent verlopen is en ook artiesten uit andere genres het hebben ontdekt. Check ook deze Nederlandse en internationale nummers.

Lachkick door teveel jonko roken? Luister dan naar deze wiet muziek!

De term jonko en de betekenis ervan zijn misschien nog niet zo oud. Maar wiet is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome, dus er wordt ook al heel erg lang muziek over gemaakt. Als je de klassiekers en toppers hieronder niet kent… ga ze dan HEEL snel luisteren!

 1. Jimi Hendrix – “Purple Haze”
 2. Freddie Gibbs – “Kush Cloud”
 3. Black Sabbath – “Sweet Leaf”
 4. Afroman – “Because i got High”
 5. Bob Marley – “Kaya”
 6. Peter Tosh – “Legalize it”
 7. Bongzilla – “Amerijuanican”
 8. Rick James – “Mary Jane”
 9. Redman – “How to Roll a Blunt”
 10. Ben Harper – “Burn One Down”
 11. Collie Buddz – “Legal Now”
 12. Outkast – “Crumblin Erb”
 13. Ziggy Marley – “One Good Spliff”
 14. Sleep – “Dopesmoker”
 15. Devin the Dude – “Doobie Ashtray”

Deel op: