Verbeter de Kwaliteit van je Wiet met deze 8 Tips

Blij met de wiet die je gekweekt hebt, maar kan het beter? Met deze tips kun je de kwaliteit van je wiet verbeteren. Pas dit toe tijdens het kweken. Aan het einde van de rit heb je wiet van dezelfde kwaliteit als de coffeeshop. Of misschien wel beter!


Kwaliteit Wiet Verbeteren

In dit artikel krijg je tips om de kwaliteit van je zelfgekweekte wiet te verbeteren. Het is vanzelfsprekend dat je goede spullen nodig hebt om goede kwaliteit wiet te kweken. Koop bijvoorbeeld je wietzaadjes bij een erkende zadenbank en je voeding van een bekend merk. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Bij elke tip geven we je een korte uitleg. Wil je dieper in de stof duiken? Klik dan op één van de links onder elke tip. Daar vind je uitgebreide, specifieke informatie over dit onderwerp.

1. Kweek wiet in goede grond

De bodem waarin je kweekt is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van je wiet. Aarde en potgrond bevatten allerlei voedingsstoffen die je plant nodig heeft om te overleven. Je kunt die voedingsstoffen ook zelf toevoegen door middel van bodemverbeteraars. Verder zijn er nog factoren als de grondstructuur, het volume, de waterretentie en drainage die een rol spelen. Dan zijn er nog hydro bodems zoals cocos, hydrokorrels en steenwol. Als je besluit in zo’n bodem te kweken, moet je met veel dingen rekening houden. Elke bodem heeft zijn voor- en nadelen. Kortom: doe onderzoek naar de grond / bodem waarin je wiet wilt gaan kweken. Gooi niet de eerste de beste zak tuinaarde van de supermarkt in je pot. Daar zal de kwaliteit van je wiet niet op vooruit gaan. Meer weten? Bekijk dit artikel.

2. Plantenvoeding is een must

Wat veel ouderwetse kwekers ook beweren: een wietplant kan niet zonder voeding. Ze zal het best overleven als je in een voedingsrijke bodem kweekt, maar als je wiet van de beste kwaliteit wilt, zul je toch echt extra voeding moeten geven. De voedingsbuffer uit de bodem raakt na verloop van tijd namelijk uitgeput. De balans tussen stoffen als stikstof, fosfor en kalium (NPK) raakt verstoord en er ontstaan tekorten. De plant gaat er ongezond uitzien en veel erger nog: ze kan niet meer optimaal groeien en toppen aanmaken. De kwaliteit van je wiet gaat er drastisch van achteruit. Kortom: plantenvoeding is een must.

Gebruik plantenvoeding van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld van merken als Plagron, BAC of Advanced Nutrients. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel voor een voedingsschema met producten van Plagron.

3. De juiste hoeveelheid licht op het juiste moment

Wietplanten groeien en bloeien alleen als ze voldoende licht krijgen. Niet alleen de hoeveelheid licht is belangrijk. Ook het soort licht is van belang. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld de kleur of het spectrum van het licht, lichtintensiteit en het vermogen in Watt. In de groeifase heeft een plant meer licht nodig dan in de bloeifase. Ze geeft tijdens de groei de voorkeur aan blauw-getint licht en in de bloeifase juist aan rood-getint licht. Op geavanceerde kweeklampen kun je de kleur en het spectrum van het licht aanpassen. Ook het vermogen en de sterkte van de lampen is ontzettend belangrijk. En dan zit er ook nog eens verschil tussen LED kweeklampen en HPS/HID kweeklampen. Lees je dus goed op het gebied van licht een kweeklampen bij wietplanten. Daar worden ze blij van en als ze blij zijn, zullen ze je belonen met de best mogelijke wiet. 

licht wiet kweken

Licht is de key bij wiet kweken.

4. Stimulatoren voor de puntjes op de i

We vertelde al even dat plantenvoeding ontzettend belangrijk is. Wanneer je een voetbalwedstrijd moet spelen, moet je ook genoeg voeding in je lichaam hebben. Anders heb je geen energie en kun je niet presteren. Dat geldt hetzelfde voor wietplanten. Ze moeten eten om goede kwaliteit wiet te kunnen produceren. Maar naast voeding zijn er nog andere aanvullingen die de wietplant beter maken. Stimulatoren! Zie het als een soort doping. Wortelstimulator bijvoorbeeld, stimuleert de groei van het wortelstelsel. Daardoor verhoog je de opnamecapaciteit van voeding en zuurstof in de bodem. Bloeistimulatoren daarentegen, zorgen bijvoorbeeld voor een hogere voedingswaarde. Tevens laten ze de plant sneller voedingsstoffen opnemen, waardoor ze sneller en beter toppen aan kan maken. Zie het als de puntjes op de i bij wiet kweken. Hier zijn een aantal interessante stimulatoren.

5. Laatste weekje goed spoelen

Wil je dat je wiet smaakt zoals het bedoeld is? De mierzoete aroma’s van een Bubble Gum of de krachtige diesel smaak van een O.G. Kush? Dat kan alleen als je de laatste weken goed spoelt. Wiet spoelen betekent de voedingsstoffen uit je grond en plant halen, voordat je gaat oogsten. Doe je dat niet? Dan kunnen die stoffen de smaak en dus de kwaliteit van je wiet aantasten. Hoe en wanneer je wiet moet spoelen lees je hier. Tip: Flawless Finish van Advanced Nutrients spoelt je wietplant extra goed.

6. Bloeitijd & Het juiste moment om te oogsten

Het moment waarop je wiet gaat oogsten is enorm belangrijk. De harskliertjes / trichomen op de wietplant bevatten alle werkzame stoffen als cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. De samenstelling van deze trichomen verandert naarmate de plant ouder wordt. Jonge planten bevatten bijvoorbeeld veel meer CBGA. Dat wordt na verloop van tijd omgezet naar THCA, CBCA en CBDA (zuurvormen van THC, CBC en CBD). Als je nog langer wacht met oogsten zal een deel van die cannabinoïden veranderen naar CBN. Al deze stoffen hebben een ander effect. Het moment waarop je gaat oogsten heeft dus enorm veel invloed op het effect en daarmee de kwaliteit van je wiet. 

Veel kwekers willen een zo hoog mogelijk THC-gehalte in hun wiet hebben. Als dit voor jou ook de voorkeur heeft, moet je wachten tot de meeste trichomen op je wietplanten troebel zijn. Dan bevatten ze het meeste THC. Je kunt de trichomen niet met het blote oog zien. Daarvoor heb je een speciale wiet microscoop nodig. Die kun je eenvoudig bestellen bij een head- of growshop. Meer informatie over het juiste moment van wiet oogsten vind je hier.

7. Zorgvuldig en secuur wiet knippen

Wiet op de juiste manier knippen lijkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Bij onervaren kwekers en knippers zie je vaak dat er veel bladeren en takken tussen de wiet zitten. Takken, daar wordt niemand blij van. En bladeren? Die verpesten de smaak van de wiet en zorgen voor een naar gevoel ik je keel. Secuur wiet knippen is een kunst. Het kan op verschillende manieren. Om het te leren kun je het beste onze blog over wiet oogsten erbij pakken. Daar staat alles haarfijn uitgelegd.

goed wiet knippen

Zorgvuldig wiet knippen verhoogt de kwaliteit.

8. Wiet curen voor de finishing touch

Wiet curen is misschien wel het makkelijkste en belangrijkste trucje om de kwaliteit van je wiet te verhogen. Koop een grote weckpot en een paar vochtregelaar zakjes en je kunt aan de slag. Wiet curen doe je namelijk door je toppen luchtdicht op te slaan onder de juiste luchtvochtigheid. Zo wordt een rijpingsproces in gang gezet die de geur en smaak van je wiet verbeteren. Bacteriën krijgen de kans om allerlei stofjes af te breken die je liever niet oprookt. Nogmaals: wiet curen is ontzettend simpel. Je schiet jezelf in je voet als je het niet doet. Lees hij meer over wiet curen en de juiste luchtvochtigheid.

Deel op: