HHC: De THC-achtige Cannabinoïde die niet op een Drugstest Verschijnt

De HHC cannabinoïde is een van de vele stoffen in cannabis. Hoewel er slechts spoortjes voorkomen in de plant, is het maken van HHC uit THC bijzonder interessant. Een van de redenen is dat het niet zou verschijnen op een drugstest waarmee de aanwezigheid van THC wordt gemeten. Hoog tijd om kennis te maken met deze bijzondere semi-synthetische cannabinoïde.


Er zijn bijna 150 [1] verschillende cannabinoïden in wiet aangetoond. THC en CBD zijn natuurlijk de meest bekende stoffen, maar in deze serie vinden we het ook belangrijk om de meest interessante andere cannabinoïden er voor je uit te plukken. HHC komt niet veel voor in wiet, maar het heeft wel degelijk potentie voor de toekomst. 

Wat is de HHC Cannabinoïde?

HHC is de afkorting voor een cannabinoïde uit wiet met de volledige naam hexahydrocannabinol. Waar bij THC de “T” staat voor 4, staat de eerste “H” bij HHC voor 6. HHC is een geharde versie van THC. Dat harden of hydrogeneren is een proces dat vergelijkbaar is met het omzetten van plantaardige olie in margarine. Hoewel HHC van nature voorkomt in de wietplant (vooral in de zaden en het stuifmeel), gaat het om zeer kleine hoeveelheden. Het wordt eigenlijk pas interessant als je THC onder hoge druk in waterstof brengt. Je hebt daarbij wel een katalysator als nikkel of palladium nodig. Kortom, een ingewikkeld scheikundig proces waar alleen de Walter Whites onder ons iets mee kunnen.

In de praktijk kun je een cannabis extract (dabs) hydrogeneren, waardoor je dabs overhoudt met HHC in plaats van THC, maar je zou het ook met een topje wiet kunnen doen.

De grap is dat de chemische samenstelling verandert, maar de werking in essentie niet. HHC maakt je dus net zo high en is net zo medicinaal toepasbaar als THC. Er zijn wel enkele cruciale verschillen. HHC is namelijk veel stabieler. Het valt dus niet zo makkelijk uiteen in CBN onder invloed van temperatuur, zuurstof of zonlicht. Ook bindt het makkelijker aan de CB1, CB2 en TRP pijnreceptoren in ons lijf [2]. 

HHC en de Drugstest

Een standaard drugstest die op de aanwezigheid van THC test, detecteert geen HHC. Dat komt omdat de samenstelling anders is. En dat terwijl je alsnog knetter high bent. Andere cannabinoïden waar je ook high van wordt zoals Delta-8-THC en Delta-10-THC, zie je wel terug op die testen als je er genoeg van neemt. Wel moet je dit alsnog met een korrel zout nemen, want dit is gebaseerd op anekdotisch bewijs. We kunnen ons voorstellen dat wanneer niet alle THC keurig is omgezet in HHC, je alsnog door de mand valt.

cannabinoïden in het lab

HHC Edibles

Ook interessant is dat edibles gemaakt van HHC niet werken, om dezelfde reden als dat het niet op een drugstest te zien is. HHC wordt namelijk niet door je spijsvertering omgezet in 11-hydroxy-THC. Dat is de stof die er niet alleen voor zorgt dat edibles harder aankomen dan wiet roken, maar ook dat je langer high bent.

Is de HHC Cannabinoïde Legaal?

Hexahydrocannabinol is net zo legaal als iedere andere high-makende cannabinoïde volgens de Europese wetgeving. Niet dus. Dat komt omdat daar vermeld staat dat extracten van wiet simpelweg niet legaal zijn. EU lidstaten geven daar een andere invulling aan. Net zoals dat verschillende staten in Amerika dat doen, terwijl het op federaal niveau niet is toegestaan om wiet te gebruiken of te bezitten. In Nederland zal het onder hetzelfde gedoogbeleid vallen als THC, mits het om wiet of hasj gaat. Extracten worden in Nederland niet gedoogd.

Wat doet de HHC Cannabinoïde met je?

Omdat de werking van HHC zo sterk lijkt op de werking van THC, verwijzen we je door naar die informatie voor de volledigheid. Ja, je wordt er high van. Mits je het rookt of vaped. HHC olie die je onder de tong druppelt zal niet werken en een HHC spacecake ook niet om de reden die we onder HHC Edibles hebben benoemd.

HHC factsheet

HHC Kopen

Op het moment van schrijven is het niet goed te testen of een product de HHC cannabinoïde bevat. Ook is daarmee niet te testen of het andere verontreinigingen bevat. We bedoelen dat het wel mogelijk is om het te testen, maar er zijn geen particuliere labs waar je een batch HHC kunt inleveren om het te laten testen. Om die reden is het niet verstandig om HHC extracten te kopen. Je weet immers niet wat er wel of niet inzit.

Hoewel HHC geen kunstmatige cannabinoïde is zoals de levensgevaarlijke K2 en Spice, weet je niet exact wat je koopt als je van iemand op straat deze cannabinoïde koopt. Pas dus op voor jezelf. 

De Toekomst van HHC en andere Cannabinoïden

HHC wordt wel semi-synthetisch genoemd. Ja het komt voor in wiet, maar om een knappe hoeveelheid te verkrijgen waar je iets aan hebt, moet je het maken uit THC. Dat gaat in het lab dus anders dan dat het in de plant gebeurt. En trager. Daarom is het onwaarschijnlijk dat je in de toekomst strains tegenkomt die meer HHC bevatten dan andere. In tegenstelling tot THCV bijvoorbeeld. Daarbij is het net als bij CBD-rijke wiet strains een kwestie van planten selecteren om gaandeweg de concentratie te verhogen.

Bronnen:

Deel op: