Voeding voor Wietplanten

Een wietplant kan worden volgroeid zonder voeding. Tenminste, dat is de aanname als je haar in de volle grond zet. De kans op bladproblemen is echter zo groot, dat het raadzaam is om voeding te geven. Maar welke plantenvoeding, hoe veel en wanneer je wiet voeding moet geven blijken veelgestelde vragen. In dit artikel beantwoorden we die vragen voor je.


Het Belang van Wietvoeding

Voor wietplanten staan de online growshops vol met tientallen, zo niet honderden gespecialiseerde soorten voeding voor wietplanten. Dat is geen marketingstunt om je waardeloze vloeistoffen te verkopen. Een willekeurige plantenvoeding uit het tuincentrum voldoet simpelweg niet aan de basisbehoeften van je wietplant.

NPK

Het belangrijkste dat je moet weten over het bemesten van wietplanten is de samenstelling van de drie basiselementen van voeding. N voor totale opgeloste stikstof, P voor fosfor en K voor kalium. Als van deze drie stoffen de verhouding goed is, heb je het grootste terrein al gewonnen.

Maar wat is een goede NPK verhouding voor wietplaten? Dat ligt onder andere aan het medium waar je in kweekt (grond, kokos of steenwol of iets anders) en de fase van je wietplant. Als je in aarde kweekt, is een NPK van 7-5-6 tijdens de groeifase ideaal. In de bloeifase heeft de plant meer kalium en fosfor nodig. Tijdens de bloei kun je daarom het beste kiezen voor voeding met een NPK van 3-10-10.

Hydro Kweken

Voor hydro kweken hebben wietplanten over het algemeen meer fosfor nodig. Daarom bestaat er dan ook speciale wietvoeding voor hydro kweken. De verhoogde hoeveelheid fosfor (en daarmee een andere NPK) is overigens niet het enige verschil. Want omdat de wortels bij hydro nooit droog komen te staan, kunnen er allerlei stoffen worden toegevoegd om bijvoorbeeld de opname van voeding te verbeteren. Over dat soort supplementen later meer.

wiet hydro kweken voeding
Gezonde wietplant in de bloei.

Micronutriënten

Stikstof, fosfor en kalium zijn maar de basis. Wietplanten hebben ook stoffen als calcium, boor en magnesium nodig om sterke wortels te ontwikkelen. Die vallen onder het kopje secundaire voedingsstoffen, sporenelementen of micronutriënten. Kortom, een goede voeding voor wietplanten is specifiek ontwikkeld voor wietplanten omdat ons groene goud andere behoeften heeft dan een appelboom, veldsla of geranium.

Broodnodige Plantenvoeding

“Is dat nou echt nodig, die voeding? Dat gebeurt in de natuur toch ook niet?” Dat is een argument dat we vaker horen. De natuur weet het ’t beste. Ja, de natuur biedt inderdaad wat planten nodig hebben. Maar vergeet niet dat we tropische (sativa) of subtropische (indica) planten neerzetten in een gematigd Nederlands zeeklimaat. Ervan uitgaande dat je buiten in de volle grond kweekt, hebben de aarde en het klimaat dus niet dezelfde parameters. Ook willen we natuurlijk zo veel mogelijk opbrengst, kneiterveel THC en fantastisch smakende wiet. Waar je ook kweekt of in wat voor medium dan ook: je wietplant kan alle hulp gebruiken. Ook belangrijk: als je in een pot kweekt of andere beperkte ruimte, dan is de voedingsvoorraad eindig. Dus raken de fosfor, stikstof en kalium allemaal op. En snel ook, want wietplanten vreten die stoffen op waar je bij staat.

Wietplant met Voeding en Zonder Voeding

gezonde wietplant
Een gezonde wietplant in de groeifase.
Wietplant met een kalium tekort vertoont geel, verdord blad met bruine punten.
Wietplant met een kalium tekort.
gele bladeren wietplant
Wietplant met een stikstof tekort.

Hoe Wiet Voeding Geven?

Als een wietplant zonder die elementen komt te staan, dan krijgt je wietplant andere prioriteiten dan het verhogen van de opbrengst. Overlevingsmodus. Daardoor ontstaan allerlei bladproblemen. Het is dus belangrijk dat je plantjes te eten geeft. Maar hoeveel is genoeg? En geef je niet te veel? Zonder dat we een heel verhaal over de pH– en EC-waarde hoeven te vertellen en dit artikel onnodig complex maken (klik die linkjes aan als je meer wilt weten, ervaren kweker! :D), kun je gewoon de adviezen volgen van het merk voeding dat je hebt:

Volg die kweekschema’s religieus en je wietplanten zullen je bedanken met een vette oogst.

Basisvoeding en Supplementen

Tot zover hebben we het vooral over de basisvoeding gehad; de elementen waar een wietplant niet zonder kan. Maar als je naar de collectie van een doorsnee wiet voeding leverancier kijkt, dan zie je tientallen soorten plantenvoeding. Wat is het doel van al die producten? Supplementen zijn van harte aan te bevelen als je het onderste uit de kan wilt halen van je kweek. We kunnen ze grofweg indelen in de volgende categorieën:

Wortelstimulatoren

Voodoo Juice, Biologische Wortelstimulator en Power Roots zorgen bijvoorbeeld voor een boost aan het leven in de bodem. Dat stimuleert de productie van micronutriënten in de bodem en luchtigheid waardoor de drainage van binnenuit verbetert en planten de ruimte krijgen om wortel te schieten. Een vuistregel geldt: hoe groter het wortelstelsel; hoe groter de plant; hoe groter de opbrengst.

Bloeistimulatoren / PK boosters

PK 13-14, Biologische PK Booster en Big Bud zijn de brandstof voor een uitbundige bloei, compactere toppen en een beetje extra smaak op de koop toe.

Bodemverbeteraars

Bodemverbeteraars zijn ware alchemie. Deze meng je met de aarde om het bodemleven rijker te maken. Vanuit de wetenschap zien we namelijk dat er een enorme samenwerking is tussen planten, schimmels en bacteriën. De ene afvalstof is een meststof voor de ander. Met Mega Worm en Funky Fungi blaas je de aarde levenskracht in, nog voordat je de jonge wietplant gaat verpotten.

Smaakverbetering / hulp bij afbloeien

Tegen het einde van de bloei geef je de plant nog nèt dat beetje extra om lekkere sappige toppen te produceren. Met Sugar Royal en Bud Candy verhoog je de suikerproductie, terwijl je met Flawless Finish zorgt dat alle voedingsstoffen worden opgebruikt tijdens het spoelen zodat de smaak van je wiet optimaal is na het oogsten.

Deel op: