Een vrouwelijke wietplant produceert meer THC en heeft een hogere opbrengst dan de mannelijke wietplant. Daarnaast kunnen de mannelijke wietplanten de vrouwtjes bevruchten waardoor ze minder bloeien en de opbrengst terug loopt. Ook wil je waarschijnlijk geen zaden in je wiet. Mannelijke wietplanten wil je dus liever niet. Maar hoe herken je ze eigenlijk?
Het is van belang om de mannelijke wietplanten te verwijderen voordat ze de vrouwelijke wietplanten bevruchten. Ook als je gefeminiseerd of vrouwelijk zaad hebt is het mogelijk dat er een mannetje of een hermafrodiet tussen zit. Een hermafrodiet is een tweeslachtig plantje met zowel vrouwelijke bloemen als mannelijke bloemen. Controleer dus regelmatig de oksels van je wietplant.
Het verschil tussen vrouwelijke wietplant en mannelijke wietplant
De vrouwelijke wietplant kun je aan vele dingen herkennen. Een vrouwelijke wietplant ziet er gezond uit en heeft veel vertakkingen. Maar de beste manier om er achter te komen of je een mannetje of vrouwtje hebt is om te kijken naar de blad-oksels. Op de foto die je hieronder ziet is een vrouwtje te herkennen aan een haartje dat uit een langwerpig bolletje komt.

Waar je ook aan kunt herkennen of het een vrouwtje is, is in het begin van de bloei. Bij een vrouwtje zullen dan overal haartjes aan de uiteinden van de vertakkingen komen.

De mannelijke wietplanten kun je herkennen aan ronde bolletjes in de oksels zoals op de foto hierboven. Soms zien mannelijke planten er ongezonder uit. Ook groeien ze vaak wat hoger met minder vertakkingen. De mannelijke wietplant heeft vaak niet zoveel bladeren als een vrouwtje.


Het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke wietplant. Er zijn nog meer aspecten waar je op kunt letten bij het identificeren van het geslacht van een wietplant. Zo heeft een wietplant ook daadwerkelijk geslachtsorganen! Die ontwikkelen zich vlak voordat de bloei op gang komt. Daar komt nog bij dat een wietplant allebei de geslachten kan ontwikkelen. Hermafrodieten, noemen we deze planten.
Hoe je het geslacht herkent en waarom het zó belangrijk is, kun je lezen in dit uitgebreide artikel.