Zaadje tussen Wiet: Hermafrodiet Wietplant of niet?

Het kan wel eens voorkomen dat je een wietzaadje vindt tussen de oogst van je wietplant. Dat kan twee dingen betekenen: je vrouwelijke wietplant is bevrucht, of je hebt te maken met een Hermafrodiet wietplant. Vind je zo’n plant tussen je kweek? Handel snel, het kan de hele oogst verpesten. Wil je weten wat een hermafrodiet is en of je de zaadjes uit je wiet kan gebruiken voor een nieuwe kweek? Wij hebben de antwoorden en leggen het uit.


Het is een veelgehoord verhaal. Na wekenlang zwoegen heeft je kweek een mooie oogst opgeleverd. Bij het oogsten kom je erachter dat er in de toppen van één of meerdere van je planten een wietzaadje zit. Dat is vreemd. Heeft een mannelijke wietplant een vrouwelijke bevrucht? Of heeft het een andere reden: de Hermafrodiet. Een wietplant met twee geslachten. Om je hier alles over uit te leggen, heb je wat voorkennis nodig. In dit artikel gaan we daarom in op de volgende punten:

Vrouwelijke- en Mannelijke Wietplanten

Wietplanten kunnen meerdere geslachtsvormen hebben. Mannelijke wietplanten produceren stuifmeel om de vrouw te bevruchten. De bolletjes met stuifmeel worden soms verward met wietzaadjes. Op de foto zien ze er bijna hetzelfde uit. In real life voel je dat stuifmeel bolletje zacht zijn en vervliegen, terwijl de wietzaadjes keihard zijn.

mannelijke wietplant

Mannelijke Wietplant in Bloei

Vrouwelijke wietplanten produceren daarentegen toppen wiet en hars om het stuifmeel van de man op te vangen. Tenminste, als ze niet al bevrucht zijn door de man. Zijn ze dat wel? Dan zetten ze alles op alles om nieuwe wietzaadjes te produceren en neemt de harsproductie (THC) af. Dit doet ze puur om zichzelf voort te planten. Iedereen die zelf wiet gaat kweken, wil daarom natuurlijk vrouwelijke wietplanten die niet bevrucht zijn. Om er zeker van te zijn dat er een vrouwelijke wietplant uit de zaadjes komen, worden de zaden gefeminiseerd. Wil je alles weten over vrouwelijke of mannelijke wietplanten en hoe je ze kunt herkennen? Lees het artikel voor uitgebreide informatie.

cannabis hermafrodiet

Vrouwelijke Wietplant in Bloei

Zaadje tussen Wiet Oogst

Als je een zaadje vindt tussen je wiet, dan betekent het dus waarschijnlijk dat een mannelijke wietplant zijn stuifmeel heeft overgedragen aan één van je vrouwtjes. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Een paar voorbeelden:

  • Bij de zadenproducent heeft mannelijk stuifmeel de vrouwelijke planten bereikt (onwaarschijnlijk).
  • Bij het stekken heeft een mannelijke wietplant het vrouwtje bevrucht.
  • Eén van jouw wietplanten is een mannetje en heeft in je eigen kweekruimte de vrouw bevrucht (snel handelen).
  • Een mannelijke wietplant in de buurt (tot wel +- 500 meter afstand) heeft het vrouwtje, bijvoorbeeld in je tuin, bevrucht.

Maar, er is nog een reden dat een vrouwelijke wietplant bevrucht kan zijn. Namelijk door een Hermafrodiet Wietplant: een wietplant met twee geslachtskenmerken. Die van de man én de vrouw.

Hermafrodiet Wietplant

Het is een zeldzaam geval, die hermafrodiet wietplant. Het plantje produceert bloemen, hars én stuifmeel. Het is in staat zichzelf voort te planten of wel te ‘klonen’. Hermafrodieten worden doorgaans niet in hun geslachtsvorm geboren. Een zaadje ontkiemt als vrouwelijke- of mannelijke wietplant, maar wordt door bepaalde elementen uit de natuur getriggerd. Een hele hoge dosis stress, schade aan de plant of voedingstekorten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een vrouwtje veranderd in een Hermafrodiet. Het is wel zo dat de zaadjes veel aanleg hebben om Hermafrodiet te worden. Bijvoorbeeld als ze zijn gemaakt door een Hermafrodiet. Of als de genetica / de strain gevoelig is om een hermafrodiet te worden.

De voordelen van een hermafrodiet wietplant kun je allemaal toewijzen op één eigenschap: de ongekende drang en vermogen om zich voort te planten. Wil je enorm veel planten produceren? Een hermafrodiet zorgt er binnen no-time voor dat je hele kweekruimte vol staat. Maar dat is nou juist het vervelende voor mensen die recreatief kweken, oftewel kweken voor een mooie oogst. Eén Hermafrodiet wietplant kan je hele kweek bevruchten en daardoor verpesten. Niet alleen de mannetjes, maar ook deze geslachtsvorm heeft slechte invloed.

Hermafrodiet wietplant

De Hermafrodiet: hars van het vrouwtje, stuifmeelbolletjes van de man

Snel handelen bij Mannelijke- of Hermafrodiet Wietplanten

Vind je tijdens de kweek een mannelijke- of hermafrodiet wietplant tussen de vrouwtjes? Haal ze snel weg! Deze planten kunnen de vrouwtjes bestuiven, waardoor ze minder potent worden. Bevruchte wietplanten stoppen namelijk met aanmaken van bloemen (toppen) en hars (THC). Ze gaan over op het aanmaken van zaadjes. Eigenlijk puur om zichzelf voort te planten. Heb je dus je hele kweekruimte vol staan met vrouwtjes die worden bevrucht… dan houd je een stuk minder wiet over. Daarnaast zal de kwaliteit ook veel minder zijn aangezien er bijna geen THC wordt aangemaakt.

Wietzaden Hergebruiken?

Mocht het zo zijn dat je een zaadje vindt tussen je oogst, dan kun je deze hergebruiken. Het zaadje uit je wiet is in principe net zo potent als alle anderen. De levensverwachting veranderd niet. Er zijn zelfs kwekers die erbij zweren dat de dochterplant haar moeder overtreft. Forumpaginas staan vol met extreem grote planten die uit een ‘hergebruikt’ zaadje zijn gekomen. Daarom zeggen wij: gewoon doen… zo’n zaadje hergebruiken. Maar let wel op: zet een plant van een hergebruikt zaadje nooit tussen een grote kweek.

Bij een zaadje van een Hermafrodiet wietplant, is de kans nóg groter dat het opnieuw een Hermafrodiet wordt. Met impotente wiet tot gevolg. Die plant kan dan je hele kweek verpesten. Dus ga je kweken met hergebruikte wietzaadjes? Kweek ze apart en laat geen stuifmeel in je women only kweekruimte komen!

Topkwaliteit wietzaadjes kopen voor een betaalbare prijs doe je hier!

Dochterplant

Voorbeeld van een ‘Dochterplant’

Deel op: