Gaan Antidepressiva en Wiet Samen?

Wiet en medicatie… je moet er voorzichtig mee omgaan. Sommige combinaties kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben zoals het versterken van bijwerkingen. Andere combinaties kunnen juist heel fijn en ontspannend werken. Hoe zit het met antidepressiva en wiet? Eén van de meest gebruikte medicijnen in Nederland.


Antidepressiva met Drugs

Drugs combineren met antidepressiva kan erg gevaarlijk zijn. Überhaupt is drugs combineren met medicijnen onverstandig. Je weet namelijk niet welke effecten je kunt verwachten, omdat dat voor iedereen anders is. Drugs met antidepressiva kan de werking van het medicijn versterken of juist verminderen. Het medicijnen kan ook hele andere effecten hebben dan normaal. Er zijn veel combinaties waar je rekening mee moet houden. Psychedelische en hallucinogene drugs zijn vaak erg gevaarlijk in combinatie met het middel. Antidepressiva met drugs als Ayahuasca, DMT, 2C-B of LSD is zeer riskant en kan de problemen waarvoor je het medicijn slikt in grote mate verergeren. Vooral de MAO-remmende antidepressivum niet gebruiken in combinatie met deze soorten drugs.

Drugs kan ook indirect gevolgen hebben op het effect van antidepressiva. Als je drugs gebruikt kun je namelijk last krijgen van minder eetlust of slapeloosheid. Dan is het niet de drugs, maar de gevolgen ervan die een negatieve werking hebben op het effect van je medicijn. Antidepressiva slikken op een lege maag of als je ernstig vermoeid bent is geen goed plan. Natuurlijk kun je door een flinke avond spacen of trippen ook helemaal vergeten je medicijnen in te nemen.

Door veelvuldig drugsgebruik (met eventueel een verslaving tot gevolg) kun je in een depressie raken. Veel soorten drugs zoals XTC en MDMA verminderen de hoeveelheid serotonine in je lichaam. Dit is een stof die je nodig hebt om je goed te voelen en heeft van alle stofjes het meeste invloed op je stemming en emoties. Heb je een chronisch tekort aan serotonine omdat je veel drugs gebruikt? Dan kun je in een depressie raken.

Ontdek natuurlijke smartdrugs die niet inspelen op je serotonine. Werken uitstekend op feestjes of festivals en zijn nog legaal ook!

Antidepressiva en Wiet

“‘Kun je wiet roken met antidepressiva?” Het is een veelgehoorde vraag. Om te beginnen: het is afhankelijk van wat voor soort antidepressiva je slikt en vanwege welke klachten je het slikt. In het algemeen de combinatie antidepressiva en wiet afgeraden. Wiet of hasj kunnen namelijk zorgen voor een te grote dosis antidepressivum in het bloed. Het vervelende hieraan is dat de kans op bijwerkingen van antidepressiva toenemen. Eigenlijk worden bijna alle drugs in combinatie met deze medicijnen afgeraden.

Speciale gevallen bij Wiet Roken en Antidepressiva:

  • Het antidepressivum TCA (tri-cyclisch antidepressivum) in combinatie met wiet of hasj kan zorgen voor hartritmestoornissen. Naast het onderzoek dat dit duidelijk maakt, zijn er ook ervaringen van gebruikers die andere klachten noemen. Plotselinge verwardheid, een veranderend denkvermogen of een versnelde hartslag. Gebruik je TCA? Wiet roken met deze antidepressiva is geen goed idee!
  • Serotonineheropnameremmers (SSRI’s) in combinatie met wiet of hasj kan zorgen voor stemmingsstoornissen. Dit is niet prettig tijdens een depressie. Kijk uit met dit type antidepressiva en cannabis.

Bron: Jellinek

Deel op: