Gefeminiseerde Zaden

Gefeminiseerde zaden betekent eigenlijk dat de wietzaadjes die je koopt behandeld zijn met een proces dat feminiseren heet. Het doel van dat proces is om te voorkomen dat er mannelijke wietplanten groeien, die de vrouwtjes kunnen bestuiven.


Mannelijke en Vrouwelijke Wiet

Mannelijke wietplanten bestuiven de vrouwtjes om zich voort te kunnen planten. De mannetjes hebben minder en veel kleinere topjes die minder cannabinoïden produceren. Wiet van mannetjes is dus onwenselijk.

Onbestoven vrouwtjes hebben daarentegen grotere toppen. Die onbestoven wiet wordt ook wel sensimilla genoemd. De vrouwtjes maken de plakkerige hars aan waarin de THC en andere cannabinoïden ontstaan. Die hars heeft als doel om het microscopisch fijne stuifmeel van de mannetjes op te vangen. De wiet van vrouwtjes wietplanten is dus zeer wenselijk.

Gefeminiseerde Zaden Maken

Grofweg de helft van de zaadjes uit wiet heeft de neiging zich te ontplooien als mannelijke wietplant en de andere helft als een vrouwelijke wietplant. Door een gezonde vrouwelijke moederplant te behandelen met een oplossing van microscopisch kleine zilverdeeltjes bijvoorbeeld, kan men ervoor zorgen dat de plant voor 99,9% zeker alleen vrouwelijke wietzaadjes produceert. De oplossingen die tegenwoordig veel gebruikt worden zijn colloïdaal zilver en zilverthiosulfaat.

Colloïdaal zilver
Colloïdaal zilver

De zilverdeeltjes voorkomen de productie van ethyleen in de plant. Dat is een hormoon in de plant dat de bloeicyclus stuurt. Het resultaat is een vrouwelijke wietplant die uitsluitend mannelijke pollen / stuifmeel bevat. Maar omdat de plant zelf vrouwelijk is, dragen ze uitsluitend vrouwelijk genetisch materiaal. Met dat stuifmeel wordt een onbehandelde vrouwelijke wietplant bestuift.

“Gefeminiseerd” betekent niet hetzelfde als gegarandeerd “vrouwelijk”. Het feminiseren is handwerk en het kan voorkomen dat er in een batch van 1000 zaden toch een mannelijk zaadje zit. Daarom is het bij het kweken van wiet altijd aan te bevelen om vlak voor het bloeien goed te kijken naar het geslacht van de plant. Als je wiet kweekt om te oogsten, is het raadzaam dat je de mannetjes verwijdert aangezien ze de vrouwtjes zullen bestuiven. De opbrengst loopt dan terug, de cannabinoïden nemen af en je wiet zit vol met knetterharde wietzaadjes. Dat rookt voor geen meter.

Voor- en Nadelen Gefeminiseerde Zaden

Hoewel gefeminiseerde wietzaadjes dus vrijwel zeker vrouwtjes produceren, zijn gefeminiseerde zaadjes meestal ietsje duurder dan reguliere wietzaadjes. Tegenwoordig zijn de prijzen van gefeminiseerde zaden flink gedaald en dus betaalbaar. De goedkoopste gefeminiseerde zaden zijn al te koop voor 15 Euro per 5 zaadjes. De meeste kwekers kopen dan ook gefeminiseerde zaden. Als je reguliere zaden koopt kun je na een week of 3 eenvoudig de mannelijke planten verwijderen en doorgaan met de vrouwtjes.

Ook kun je natuurlijk niet je eigen wiet kruisen en bestuiven met gefeminiseerde zaadjes. Dus als je ambities hebt om je eigen wiet strain te ontwikkelen, moet je dus voor reguliere wietzaadjes gaan.

Mannelijke pollenzakjes
Mannelijke pollenzakjes
bloeiharen wiet
Vrouwelijke bloeiharen

Deel op: