Lucide Dromen – Contact met de Droomwereld

Wetenschappers zijn erin geslaagd om contact te leggen met lucide dromers. In een opmerkelijk onderzoek naar wat lucide dromen voor ons kunnen betekenen, hebben wetenschappers en deelnemers met elkaar kunnen praten terwijl de deelnemers sliepen. Dat fenomeen wordt “interactief dromen” genoemd.


Wat is Lucide Dromen?

Tijdens een lucide droom ben je je bewust van het feit dat je droomt. Dat komt in gradaties. Sommige mensen kunnen namelijk ook vat krijgen op de droom en de droomwereld beïnvloeden. Van eenvoudige acties als weglopen van een nachtmerrie tot het compleet naar de hand zetten van een wereld die niet bestaat als de maker van een game.

Lucide Dromen zo oud als de Weg naar Rome

Lucide dromen zijn geen nieuw fenomeen. In Zuid-Afrika eet men van oudsher de witte inhoud van de reusachtige bonen van de African Dreamherb om in contact te komen met de droomwereld. En in Mexico zweren ze sinds mensenheugenis bij calea zacatechichi die ook zij “droomkruid” noemen. Kruiden die niet alleen heftige dromen opwekken maar ook lucide dromen bespoedigen, noemen we droomkruiden. De online smartshop ligt er vol mee.

African Dreamherb

Wiet en Lucide Dromen

Je denkt misschien dat lucide dromen onzin zijn. “Ik droom nooit”, zeg je mogelijk tegen jezelf. Maar het is al tientallen jaren geleden bewezen dat mensen hun dromen onder controle kunnen krijgen [1]. Voor de een is lucide dromen makkelijker dan de ander. Net als dat het voor sommigen makkelijker is om dromen te onthouden dan voor anderen. Tenzij je een hersenbeschadiging hebt, droom je namelijk altijd. Sommige wetenschappers zeggen dat je zelfs vier tot zes keer op een nacht droomt. Dat je je droom niet onthoudt heeft met allerlei zaken te maken; of je wakker wordt tijdens de droom bijvoorbeeld. 

Wiet onderdrukt je REM-slaap, de fase van de slaap waarin we het meest actief dromen. Maar er zijn maniertjes om toch te kunnen dromen terwijl je met enige regelmaat een jonko klapt. De eerste en meest voordehand liggende tip is om in ieder geval ‘s avonds geen wiet meer te roken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om uitsluitend CBD wiet te roken

Rook je iedere dag wiet? Dan is het een leuk idee om de REM-rebound eens uit te proberen. Stop eens 1 hele dag met wiet roken. REM-slaap heeft namelijk de neiging om extra hard terug te komen als je enkele nachten weinig REM-slaap hebt gehad; bijvoorbeeld door wiet roken. Die ene dag zonder wiet is daarom bij uitstek geschikt om je dromen onder controle te leren krijgen. Dé springplank naar lucide dromen!

Lucide Dromen goed Onderzocht

Sinds de vroege jaren ‘80 is zijn de fenomenen van lucide dromen en interactief dromen aan de lopende band onderzocht. Maar voor het laatstgenoemde was tot voor kort geen keihard bewijs. Dit nieuwe internationale onderzoek brengt daar dus verandering in. 36 mensen uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk namen deel aan het onderzoek in verschillende slaapklinieken. Sommigen van hen waren ervaren lucide dromers en anderen waren minder bekend met dit type droom.

Hoe weet je dat je Droomt?

Weten dat je zelf droomt is tot daar aan toe. Hoe weet je dat iemand anders droomt? Onderzoekers kunnen dat op meerdere manieren zien en meten. Tijdens de REM-slaap verlamt namelijk je lichaam en bewegen je ogen in een rap tempo. Dat is ook waar REM de naam aan dankt. REM staat voor rapid eye movement. Mensen die tijdens de REM-slaap worden wakker gemaakt, onthouden vrijwel altijd de droom als daarover direct een vraag wordt gesteld. Zodoende is de REM-slaap synoniem geworden met dromen. Ook werd met de ervaren lucide dromers vooraf afgesproken dat ze door een bepaald links-rechts patroon de ogen zouden bewegen als ze merken zelf te dromen. Zo lieten ze de onderzoekers weten dat ze in de droomwereld waren gestapt.

Droomonderzoek
Afbeelding uit het onderzoek [1].

Hoe Communiceer je tijdens Lucide Dromen?

Omdat je dus verlamd bent, kun je tijdens je droom niet zomaar je mond opentrekken en lekker ouwehoeren met de onderzoekers. Daarom werden de oogbewegingen en gelaatsuitdrukkingen gebruikt om terug te praten vanuit de droom. Een 19-jarige Amerikaan werd gevraagd om acht min zes uit te rekenen. Hij gaf het correcte antwoord door zijn ogen tweemaal van links naar rechts te bewegen. En toen de som nogmaals werd gevraagd, herhaalde hij netjes het juiste antwoord. 18 procent van slapende deelnemers konden op deze manier helder communiceren met de wereld van de wakkere mensen. 17% gaf antwoord maar er was geen touw aan vast te knopen. 3% gaf een verkeerd antwoord. 60% gaf geen enkel antwoord.

Ook herinnerden deelnemers zich de communicatie tijdens de droom na afloop. Daarbij zeiden ze dat de stem van de onderzoeker klonk alsof hij door een intercom sprak of door een verteller zoals in de film opgelepeld werd.

Droomonderzoek
Afbeelding uit het onderzoek [1].

Lucide Dromen goed voor de Psychologie

Zodra je eenmaal de controle krijgt, kun je zowel je stoutste fantasieën uitoefenen als je nachtmerries eindelijk te baas gaan. Dat laatste heeft waarde voor mensen met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), wie nacht na nacht zwetend wakker worden door dezelfde nachtmerrie. Communicatie met een psycholoog tijdens zo’n helse droom zou dus kunnen helpen om de droom meester te worden en er afscheid van te nemen.

Nieuwsgierig geworden hoe je begint met lucide dromen? Lees dit artikel eens goed door en start met het verkennen van nieuwe werelden!

Bronnen:

Deel op: