Welke Tabaksvervanger in je Joint en Waarom?

Waarom zou je een tabaksvervanger gebruiken bij het rollen van je joint? Zijn deze alternatieven voor tabak echt minder schadelijk voor je gezondheid? Die vragen leggen we onder de loep. Ook gaan we kijken welke tabaksvervanger jij het beste kunt kopen.


Wat is een Tabaksvervanger?

Een tabaksvervanger is een rookbaar kruid of kruidenmix dat je kunt gebruiken als alternatief voor tabak. Zo’n alternatief is meestal minder schadelijk voor je gezondheid. De meeste bevatten geen nicotine en zijn daardoor niet verslavend. Een tabaksvervanger wordt vaak gebruikt om een joint mee te draaien. Ook al zijn er ook mensen die enkel tabaksvervangers roken of vapen door middel van een vaporizer.

Wat zit er in Tabaksvervanger?

Een alternatief voor verslavende en schadelijke tabak dus. Maar wat zit er in tabaksvervanger? Kruiden die veel gebruikt worden zijn damiana, papaya, frambozenblad, hazelblad, koningskaars, rode klaver, munt, heemstwortel, longkruiden, passiebloem en eucalyptus. Meestal wordt er een mix gemaakt van een aantal van deze kruiden. Die kruidenmix wordt dan weer met cannabis gemixt, voordat het in een joint wordt gestopt.

Waarom een Tabaksvervanger in je Joint?

Er zijn verschillende redenen om een joint met een tabaksvervanger te rollen. Sommige mensen vinden de smaak van tabak helemaal niet lekker. Een iets frissere kruidenmix kan dan uitkomst bieden. Daarnaast beïnvloed tabak het effect van een joint aanzienlijk. Je wordt er meer loom van dan wanneer je een pure joint rookt, of eentje met een tabaksvervanger draait. Dan zijn er natuurlijk mensen die willen stoppen met roken. Tabak bevat nicotine en is verslavend. De meeste tabaksvervangers voor in je joint zijn dat niet. Een leuke bonus is de prijs. Tabak wordt alsmaar duurder en lijkt de prijs van verschillende kruidenmixen al lang een breed voorbij te zijn gestreefd. 

Is een Tabaksvervanger gezond?

We weten dat tabak hartstikke slecht is voor je gezondheid. Daarom gaan veel mensen op zoek naar een beter alternatief. Maar of een tabaksvervanger gezond is? Dat willen we niet zeggen. Met de meeste kruiden op zich is niets mis, ze zijn eigenlijk niet bedoeld om te roken. Een thee zetten van deze kruiden kan geen kwaad, maar wanneer je het verbrandt, kunnen er net als bij tabak schadelijke stoffen vrijkomen. Daarom staan er tegenwoordig op veel verpakkingen van tabaksvervangers waarschuwingen. Het wordt alsnog gezien als tabaksproduct, als het is bedoeld om te roken. Kortom: een tabaksvervanger in je joint is misschien beter dan het roken van tabak, maar zeker niet gezond.

tabaksvervanger joint kopen

Joint met Tabaksvervanger

Damiana als alternatief voor Tabak

Damiana wordt veel gebruikt als tabaksvervanger in joints. Het heeft een wat licht bittere en een tikkeltje zoete smaak. Het is natuurlijk niet hetzelfde als tabak, maar het komt in de buurt. Damiana als tabaksvervanger in combinatie met wie is niet alleen populair vanwege de smaak. Het kruid op zich heeft ook een bepaalde werking op je lichaam.

Van Damiana word je lekker ontspannen. Het geeft een zeer milde mellow high en dat doet het perfect in combinatie met wiet. De gedroogde bladeren hebben daarnaast een licht afrodiserende werking. Dat wil zeggen dat het libidoverhogend is. Wel dien je hiervoor een redelijke hoeveelheid tot je te nemen. Het is dus geen erectiemiddel of iets dergelijks, maar het kan wel degelijk wat extra spice toevoegen aan de avonturen in bed. Damiana wordt dus lang niet alleen gebruikt als tabaksvervanger. Mensen trekken er thee van of nemen capsules met damiana poeder om te genieten van de uiteenlopende effecten.

Greengo / Paucho Tabaksvervanger

Misschien wel de bekendste vervanger is Paucho. Deze kruidenmix droeg eerst de naam Greengo. Het is een mix van 100% nicotinevrije mix van papaya, hazelblad, eucalyptus en munt. Greengo / Paucho is één van de tabaksvervangers die nu ook worden gezien als tabaksproduct. De verpakkingen bevatten waarschuwingen en het mag alleen nog worden verkocht door winkels met een tabaksvergunning. 

Herbal Spliff Mix

Nog een populair alternatief voor tabak is Herbal Spliff Mix van Indian Elements. Het bevat onder andere rozenblaadjes, rode klaver en heemstwortel. Je kunt er thee van trekken, maar stoners gebruiken het als tabaksvervanger voor joints. Herbal Spliff Mix heeft een iets frissere smaak en ligt soms op toonbanken in coffeeshops.

Welke Tabaksvervanger Kopen?

Er zijn veel tabaksvervangers voor je joint op de markt. Sommige zijn er oorspronkelijk niet voor bedoeld en later ontdekt door stoners. Andere zijn speciaal op de markt gebracht voor het gebruik in combinatie met wiet. Tabaksvervanger kopen? Dit zijn je opties:

  • Damiana 
  • Herbal Spliff Mix (tip)
  • Cannabis Sativa Mix
  • Greengo / Paucho
  • Dutch Spirit Longkruiden
  • Wild Herbal Smoking Blend
  • Natural herbs
  • Blowie

Deel op: