Alles over een Wiet Verslaving & Afkicken van Wiet

Een blowtje roken is voor veel mensen één van de lekkerste dingen die er is. Na een dag hard werken neerploffen op de bank, jointje draaien en ontspannen. Dat is natuurlijk allemaal prima. Maar het is niet zonder risico’s. Ga je iets te enthousiast om met het groene goud? Dan ligt een wiet verslaving op de loer en kun je er afhankelijk van worden. En dat wil je niet, toch? Lees daarom hier alles over een wiet verslaving, stoppen met blowen en check onze handige tips.


We gaan je op basis van wetenschappelijk onderbouwde bronnen meer vertellen over een wiet verslaving en stoppen met blowen. Hier vind je feiten, handige informatie en tips van gebruikers. Maar let op: ben je verslaafd aan wiet en heb je hulp nodig? Handel niet op basis van deze informatie. Raadpleeg je huisarts en/of een professional. 

In dit artikel:

Is Wiet Slecht voor je?

Wiet is, naast alle andere producten die je rookt, schadelijk voor de longen. Dat komt omdat je delen van planten verbrandt waardoor er schadelijke stoffen ontstaan en vrijkomen. Als je rook inhaleert, belanden stoffen als teer, koolmonoxide en benzeen in je lichaam. Daar kan het acute schade aanrichten als hoesten en kortademigheid, maar roken kan ook lange termijn schade als longkanker veroorzaken. Het is dus gezonder om helemaal niet te roken.

Wiet Vaporizer

Daarom zweren veel veelvuldige wietgebruikers bij het gebruik van een vaporizer of edibles. Een vaporizer is een apparaat waarin de temperatuur van wiet, hasj of concentraten wordt beperkt tot onder de verbrandingstemperatuur. Dan komen wel de stoffen als THC, CBD en terpenen vrij, maar de eerder genoemde schadelijke stoffen niet. Van wiet vapen kun je dus net zo high worden als van roken, maar het gevoel is beslist heel anders.

Zeus Arc
De Zeus Arc GT is een zeer populaire vaporizer. Het dampkanaal is bekleed met bladgoud, wat ervoor zorgt dat de damp geen nare bijsmaak krijgt.

Wiet Edibles

Edibles (vrij vertaald: eetbaarheden) zijn cannabisproducten die je kunt eten. Daarmee voorkom je helemaal dat wiet via je longblaasjes in je bloed terecht komt. Spacecakes, gummibeertjes en hasjmelk zijn enkele van de meest populaire voorbeelden, maar ook wietolie is een vorm van eetbare wiet. Edibles bevatten niet de schadelijke vluchtige stoffen, maar wel bijvoorbeeld THC. Hoewel de werking van edibles anders is, kun je er behoorlijk high of stoned van raken. Maar daarover kun je lezen in deze uitgebreide blog.

vegan spacecake recept
Een vette, zoete taart is natuurlijk ook niet gezond, maar met zo’n spacecake voorkom je wel dat je je longen belast!

Nu we een beetje weten dat wiet inderdaad schadelijk kan zijn voor je lijf, is het ook tijd om even stil te staan bij de schadelijkheid van andere drugs.

Wiet Verslaving en De Schadelijkheid van andere Drugs

In onze cultuur vinden we het nuttigen van alcohol normaal. Zo normaal zelfs dat er ieder weekend mensen met een overdosis drank op de eerste hulp belanden. Drank vernietigd lever- en hersencellen, is verslavend en veroorzaakt ook ernstige ziektes als een vervette lever en op termijn kanker. Alcohol is dus hartstikke ongezond. Hoe verhoudt wiet zich tot drank? Er zijn wereldwijd veel instanties die zich daarover buigen. Zo hebben we in Nederland alleen al de Rijksoverheid, het Trimbos Instituut en Jellinek die daar gedegen onderzoek naar hebben verricht. Ook komt er jaarlijks een rapport uit waarin het gebruik van drank en drugs in Nederland in kaart wordt gebracht. De meest recente versie van de Nationale Drug Monitor kun je hier vinden. Al de claims in deze alinea worden bijgestaan door de bevindingen en bronnen uit dit rapport.

Het gebruik van drank is al enkele jaren aan het afnemen, terwijl het gebruik van cannabis sinds de laatste jaren licht stijgt. En het gebruik van andere drugs?

“Populaire” andere drugs zijn bijvoorbeeld XTC, lachgas, cocaïne, amfetamine en GHB. Zo zegt 3.1% van de bevolking het afgelopen jaar XTC te hebben gebruikt. Ecstasy, XTC of MDMA is op bepaalde vlakken minder schadelijk voor de gezondheid, maar het heeft wel degelijk nadelige effecten. Voor een uitgebreid overzicht van de gezondheidsrisico’s van verschillende drugs verwijzen je graag door naar het Trimbos Instituut, waar actuele informatie wordt bijgehouden. Tijd om aandacht te besteden aan de verslavingskans en psychologische effecten van wiet.

Is Wiet Verslavend?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ja, wiet (en ook hasj) is verslavend. Als je té vaak en té veel rookt, kunnen er zowel op de korte als de langere termijn problemen ontstaan. Daarnaast bouw je een tolerantie op, waardoor je meer wiet of hasj nodig hebt dan eerst. Je lichaam kan na verloop van tijd gaan verlangen naar de stoffen uit cannabis. Je voelt je dan niet meer 100% goed als je het niet gebruikt. Op dit moment weet je dat je te maken hebt met een beginnende wiet verslaving.

Bij een beginnende verslaving functioneert het kortetermijn geheugen minder goed. Je voelt je loom en lui. Je armen en benen kunnen zwaar aanvoelen. Het logisch nadenken wordt moeilijker. Je wordt slordig en besteedt je geld liever aan wiet of hasj dan aan dingen die je echt nodig hebt. Veel blowers zullen nu zeggen: ‘Ja, dat hebben we allemaal weleens gehad.’ Dat kan best kloppen, maar de ene persoon kan hier stukken beter mee omgaan dan de ander. Alhoewel de bovenste klachten misschien nog niet het einde van de wereld zijn, kan het bij een ‘echte’ wiet verslaving stukken serieuzer worden. 

Rook je al een lange tijd wiet en heeft dit geresulteerd in een wiet verslaving? Dan kun je last krijgen van langetermijnrisico’s en weet je dat het steeds lastiger wordt om nog te stoppen met blowen. Kun je je vinden in de onderstaande symptomen? Dan is het raadzaam om te denken aan stoppen.

Symptomen Wiet Verslaving?

 • De hele dag loom en lui zijn. Armen en benen voelen zwaarder.
 • Gevoel voor tijd en ruimte wordt anders.
 • Schade aan de longen. Gevolg: de welbekende rokershoest, pijn en verslechtering van de vaatwanden.
 • Door het blowen werk je nauwelijks aan je persoonlijke ontwikkeling en verzorg je jezelf minder goed.
 • Geestelijke afhankelijkheid. Je hebt wiet nodig om je goed te voelen.
 • Slecht slapen of helemaal niet kunnen slapen.
 • Je gaat blowen om je stemming te veranderen. Is een wiet verslaafde bijvoorbeeld boos, gestresst, of teleurgesteld? Dan grijpt hij of zij sneller naar cannabis om het probleem te verhelpen. Maar eigenlijk wordt het alleen maar erger.
 • Geldproblemen.
 • Ruzie met anderen over je verslaving.
 • Weinig interesse in zaken naast het blowen.
 • Afspraken niet nakomen.
wiet verslaving

Naast deze symptomen zijn er ook psychische en lichamelijk klachten. Deze klachten komen vaak voor bij mensen die extreem veel wiet of hasj gebruiken. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Mensen met aanleg voor psychische klachten kunnen er al na een korte tijd last van krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn:

 • Angst
 • Nervositeit
 • Paniekerig
 • Depressief
 • Geen motivatie voor andere dingen
 • Prikkelbaar
 • Problemen met concentratie
 • Psychose

In het ergste geval kan er een psychose ontstaan. Dit gebeurt het meeste bij mensen die familieleden hebben met psychische stoornissen of wanneer je van nature heftig reageert op wiet of hasj. Maar dit wil niet zeggen dat je geen psychose kunt krijgen als dit niet het geval is. De vatbaarheid voor een psychose is afhankelijk van meer factoren dan genetische aanleg. Een psychose kan heel veel impact hebben op je leven en kan heel erg gevaarlijk zijn. Merk je dat iemand ernstig wiet verslaafd is en denk je aan een psychose? Trek direct aan de bel!

Afkicken Wiet – Stoppen met Blowen

Ben je verslaafd aan wiet of hasj en wil je afkicken? Het is nooit te laat om te stoppen met blowen. Afkicken van wiet kan (vooral de eerste periode) lastig zijn. Maar, met de juiste instelling en hulp, kan iedereen stoppen. Natuurlijk kun je met de bovenstaande informatie vaak al antwoord geven op de vraag: ‘Ben ik wiet verslaafd?’. Maar om hier nog meer uitsluitsel over te geven kun je de drie vragen van Afkickkliniek Wijzer gebruiken:

 1. Is cannabis belangrijker dan familie en relaties, werk, school en/of sociale contacten?
 2. Wil je soms uit de realiteit stappen door cannabis te gebruiken, bijvoorbeeld om stress te verminderen of om rustig te worden?
 3. Maakt het tijdstip van blowen niet meer uit? Ook ’s ochtends of ‘s nachts niet?

Als je deze punten met ‘ja’ hebt beantwoord, doe je er verstandig aan om een huisarts te bezoeken en je problemen voor te leggen. Zoals besproken, kan een cannabisverslaving verregaande gevolgen hebben in je leven.

Als je gaat afkicken van wiet is het belangrijk dat je eerst goed weet waarvoor je dit gaat doen. ‘Waarom moet ik stoppen met blowen?’, is een vraag die je jezelf vaak moet blijven stellen. Daarnaast is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Kan je dit alleen? Of heb je hulp nodig van een professional? Nadat je dit goed hebt overwogen is het tijd om te stoppen met blowen en zo van je wiet verslaving af te komen.

stoppen met blowen

Afkickverschijnselen Wiet

Als je gaat afkicken van een wiet verslaving is het gebruikelijk dat je last krijgt van afkickverschijnselen. Dit kan voor de één meer vervelende gevolgen hebben dan voor de ander. Dit ligt vaak aan de duur van de periode dat je hebt geblowd, de hoeveelheid wiet of hasj die je rookte en natuurlijk de persoon zelf. Bij de meeste mensen zorgen de eerste 10 dagen voor de meeste ontwenningsverschijnselen. Bij mensen die zwaar verslaafd zijn kan dit veel langer duren en kunnen de klachten heviger zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van afkickverschijnselen bij stoppen met blowen.

Afkicken van Wiet: de Verschijnselen

 • Slapen: als je net bent gestopt met blowen zul je merken dat je slecht slaapt. Niet alleen het in slaap komen is moeilijk. Je wordt vaak ook moe wakker. Tijdens je slaap zweet je heel erg, krijg je vaak last van zeer intense dromen en soms ook nachtmerries. Vraag een bekende die ooit gestopt is met blowen naar de intense dromen. Hij of zij zal dit beamen.
 • Je voelt je slecht: je kunt je slecht gaan voelen als gevolg van het afkicken. Je gaat veel zweten, kan misselijk worden, voelt je opgejaagd en er is kans op maag- en darmproblemen. Sommige mensen kunnen zich dagen beroerd voelen.
 • Eten: je eetlust zal verminderen. Daarnaast is het bij maag- en darmklachten vaak niet prettig om te eten. 
 • Vervelend naar anderen toe: omdat je je niet op je gemak voelt, kun je vervelend gaan doen tegen de mensen om je heen. Je bent prikkelbaar, chagrijnig en maakt een nerveuze indruk. Leef je met iemand die probeert af te kicken van wiet? Geef hem tijd en ruimte. Het zal snel weer beter gaan.
 • Psychische klachten: angst en depressie kunnen in sommige gevallen voorkomen bij mensen die van hun wiet verslaving proberen af te komen. In de ergste gevallen kunnen mensen hierdoor verward raken en zelfs gaan hallucineren. Heb je het idee dat er gevaarlijke situaties ontstaan? Trek aan de bel en zoek professionele hulp!

Tips Stoppen met Blowen

Heel veel smokers moeten er ooit aan geloven: stoppen met blowen. Je hoeft niet eens verslaafd te zijn aan wiet of hasj. Soms wil je stoppen vanwege gezondheidsredenen, voor je werk of omdat je het zonde vindt van je geld. Zo zijn er nog wel een flink aantal redenen te bedenken, maar het komt altijd om hetzelfde neer: niet meer roken. 

We hebben een aantal tips voor je bedacht waarmee we je hopelijk gaan helpen om te stoppen. Doe er je voordeel mee!

 1. Blijf altijd onthouden waar je het voor doet. Vind je dat lastig? Maak voorafgaand een lijstje met nadelen van blowen en voordelen van stoppen met blowen. Pak dit lijstje erbij wanneer je even een minder moment hebt.
 2. Maak een spaarpot. Als je al het geld dat je normaal uitgeeft aan wiet of hasj in een spaarpot stopt, zie je na verloop van tijd wat het je kan opleveren. Doe er iets leuks mee.
 3. Vervang je blowtje voor iets anders. En nee, dan bedoelen we niet drank of andere drugs. Maar denk bijvoorbeeld aan een zak snoep. Bijvoorbeeld lolly’s. Hier doe je ongeveer net zo lang mee als een joint en je hebt iets in je mond. Dit kan echt helpen!
 4. Plan andere leuke dingen in om te doen. Een veelgehoord probleem bij mensen die proberen af te kicken van de wiet, is dat ze zich vervelen. Maak een lijst met dingen die je altijd vooruit hebt geschoven, films die je nog wilde zien en mensen die je wel eens wilt spreken. Je hebt er nu alle tijd voor.
 5. Wil je toch iets over je longen krijgen? Probeer eens een vaporizer met vaporizer kruiden. Dan kun je toch nog roken (of nouja, eigenlijk verdampen) en ben je vele malen gezonder bezig dan wanneer je wiet, hasj of tabak rookt.
 6. Gebruik CBD olie. Het is namelijk aangetoond dat CBD helpt om te stoppen met blowen. Een paar druppeltjes in de ochtend en een paar voor het slapen gaan kunnen je helpen. Daarnaast kun je er ook beter door slapen.
 7. Slapen is echt een dingetje als je gaat stoppen met blowen. Zoek naar hulpmiddelen om beter te kunnen slapen. Er zijn zat natuurlijke kruiden of theetjes, die je kunnen helpen de nacht beter door te komen. 
 8. Blijf sterk! Zorg ervoor dat als het even tegenzit, je niet gelijk naar de coffeeshop rent om een blowtje te halen. Als je dit van te voren al beseft, zal de kans om in de fout te gaan aanzienlijk minder worden.

Wiet Roken Zonder Tabak

Probeer je niet van de wiet, maar juist van de tabak af te komen? Eerder schreven we een blog over Wiet Roken Zonder Tabak. Je vind er allerlei tips over hoe je kunt stoppen met tabak roken en tegelijkertijd toch kunt genieten van wiet of hasj.

Bronnen Wiet verslaving: 

Deel op: