Medicinale Wiet en -Kratom Legaal in Thailand

Op eerste Kerstdag 2018 stemden het Thaise Parlement unaniem voor het decriminaliseren van mediwiet. Thailand wordt daarmee het eerste land in Zuidoost-Azië waar medicinale wiet gebruikt mag worden. Ook de softdrug kratom valt onder de wetswijziging.

Het Departement van Volksgezondheid heeft de schone taak gekregen om de details van de wetswijziging in goede banen te leiden. Er wordt verwacht dat het 2 maanden duurt voordat de nieuwe wet van kracht is.

Wetgever Somchai Sawangkan is de drijvende kracht achter de wetswijziging voor medicinale wiet. Hij sprak openlijk tegen de pers over de gesprekken die zijn team heeft gevoerd met de families van kankerpatiënten. Somchai zei dat de legalisering zinvol voor hen is.

Grote paleis in bangkok, Thailand - Medicinale wiet legaal in Thailand

Thailand – Wiet Legaal? Medicinaal en Recreatief gebruik

In de wetswijziging worden wiet én kratom genoemd. Beide planten waren tot voor kort illegaal in het land. Het gebruik van wiet en kratom wordt nu gelegaliseerd voor zowel medicinaal gebruik als voor onderzoeksdoeleinden. Dit wil niet zeggen dat iedereen vrij kan verkopen en telen. De productie, import, export en het bezit van (delen van) de planten vallen nog steeds onder strikt toezicht van de ONCB – de Thaise Narcotics Control Board.

Recreatief gebruik van de softdrugs is vooralsnog niet toegestaan. Voor legaal gebruik van medicinale wiet, zal men zich moeten houden aan de gestelde voorschriften van de nieuwe wet. In Thailand blijft bezit van wiet strafbaar, tenzij je je aan de nieuwe voorschriften voor medicinale toepassingen houdt. Doe je dat niet? Dan riskeer je tot wel 15 jaar celstraf.

Kratom Kopen in België? Bekijk de Belgische website van Dutch-Headshop voor een groot aanbod!

Filipijnen voorstander van Medicinale Wiet

President Rodrigo Duterte van de Filipijnen ontvangt dergelijke legalisering met open armen. Voorlopig is het medicinaal gebruik van cannabis daar nog illegaal, maar de presidentiële woordvoerder Salvador Panelo geeft aan dat er slechts een goed wetsvoorstel voor nodig is om Thailand te volgen.

Dat (medicinale) wiet steeds meer gelegaliseerd wordt is een wereldwijde beweging. Eerder werd in Luxemburg een regeerakkoord gesloten voor de volledige legalisering van wiet en in de Verenigde Staten is West-Virginia de 29ste staat waar medicinale wiet legaal is.

Bronnen:

Deel op: