Wietplant Water Geven

Water geven aan een wietplant is vrij simpel. Geef je planten eenmaal per dag water, voel gewoon met je vinger aan de aarde of het droog of vochtig is. Als je vinger zeiknat uit de grond komt, is het te vochtig en sla je het water geven even over. In dit artikel zie de resultaten van te veel water geven en wat er gebeurt als je de plant verwaarloost, maar lees je ook hoe veel water je moet geven.


Te veel water

Te veel water geven is de meest gemaakte fout bij beginnende kwekers. Bij te veel water raken de wortels doorweekt en kunnen ze niet genoeg zuurstof opnemen. Daardoor zal je wietplant allerlei ziekelijke uiterlijke kenmerken gaan vertonen en zal de plant langzaam sterven. De symptomen die de plant die te veel water krijgt vertoont zijn:

  • Lusteloze plant
  • Hangende, zware bladeren
  • Bladeren voelen dik aan
  • Gele en dode bladeren
  • Loslatende / vallende bladeren

Je geeft de plant te veel water als er water uit de onderkant van de pot komt. Maar ja, dan moet het water wel vrij kunnen stromen. Daarover straks meer. Ook geef je teveel water als je water geeft en op de oppervlakte een plas water blijft staan.

Wietplanten houden niet van natte wortels en het kan geen kwaad om na het water geven de plant 1 of 2 dagen geen water te geven. Toch is het raadzaam om constant de juiste hoeveelheid water te geven. Hoe je dat doet, lees je verderop. Het gebeurt dan ook vaker dat men teveel water geeft dan dat men te weinig water geeft. Het is gebruikelijk dat de bovenkant van de aarde uitdroogt tussen het water geven door. Er bestaan ook vochtmeters voor in de aarde. Deze geven dan aan hoe vochtig de aarde is. Hieronder een wietplant die last heeft van natte voeten (voor de duidelijkheid: te veel water).

Wietplant met te veel water
Hangende, gele bladeren. Deze arme plant heeft veel te veel water op het moment.

Te weinig water geven

Te weinig water geeft ongeveer dezelfde symptomen als te veel water. De plant ziet er minder vitaal uit en de bladeren gaan hangen. Daarbij komt nog wel dat de grond hard en droog aanvoelt. Om dit te voorkomen kun je eens in de zoveel tijd de planten wat extra water geven. Hiermee zorg je ervoor dat zowel de bovenste als onderste wortels wortels weer voldoende water ontvangen.

  • Levenloze, duffe plant
  • Hangende, dunne bladeren
  • Bladeren voelen broos en knapperig aan
  • Donkergroene en bruine verkleuringen
  • Grond voelt kurkdroog aan

Wees vooral niet bang om te veel water te geven. Symptomen van een wietplant te veel water geven zijn onder andere droge, slap hangende bladeren die dor en broos aanvoelen. Als ze gaan verkleuren richting bruin, is het te laat. Bij te weinig water geven gaan de bladeren nog meer hangen dan bij te veel water geven. Hieronder een plant met symptomen van te weinig water:

Wietplant met te weinig water
Deze plant krijgt te weinig water. Al een tijdje.

Precies genoeg water geven

Een klein stekje verbruikt ongeveer 0,2 liter per dag en een volwaardige plant kan makkelijk een liter per dag gebruiken. Je kan ook nog voeding toevoegen aan het water om zo je plantjes nog sneller te laten groeien. Ons advies is om dagelijks plantenvoeding in je water op te lossen voordat je water geeft. Zo geef je een constante boost aan de gezondheid van je waardevolle plant.

Ten eerste is een juiste drainage altijd belangrijk. Drainage is het vermogen van de grond om het overtollige water op natuurlijke wijze af te voeren. Stap één is daarom om een losse rijke grond te gebruiken. Als de grond zanderig is of aangestampt, wordt de grond een compact blok en zal de waterhuishouding niet op orde zijn. Het is van harte aan te bevelen om de potten van je wietplant te voorzien van gaten. Kunststof potten zijn daarom ideaal, omdat je met boortje nummer 6 eenvoudig een groot aantal gaatjes kunt boren in de zijkant van je pot. Boor zowel hoog als laag gaatjes in je kunsstof pot.

De hoeveelheid water is makkelijker uit te leggen, maar alleen als de stappen hierboven gedaan zijn. Duw je vinger in de grond waar je wietplant in staat, tot het eerste kootje van je wijsvinger. Als je je vinger eruit haalt en er plakt geen aarde aan, dan heeft je plant niet genoeg water. Geef water zodat de grond lekker zompig wordt, maar voorkom dat er een plas ontstaat. Zoveel water hoeft je plantje nu ook weer niet. Geef overigens het liefst dagelijks water.

Deel op: