Wietplant Hangt Slap: Wat Nu?

Je bent lekker bezig met wiet kweken. Op een dag schrik je je rot wanneer je even bij haar komt kijken. Shit! Mijn wietplant hangt slap en de bladeren krullen naar binnen. Geen paniek. Ga geen rare fratsen uithalen. Het ligt namelijk vaak aan de hoeveelheid water dat je geeft. Een wietplant die teveel water krijgt, of juist te weinig, komt in de problemen. Het kan soms een andere reden hebben. Lees snel verder om te zien wat er bij jouw wietplant aan de hand is en hoe je het kunt verhelpen.


Wietplant Hangt Slap

Je wietplant hangt slap. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Geen daarvan is heel ernstig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je plant het niet gaat overleven. Wel raden we je aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Hoe langer je wacht met herstellen, hoe meer invloed het zal hebben op je uiteindelijke oogst.

De onderstaande oorzaken kunnen als gevolg hebben dat je wietplant slap hangt. Lees verder om bij elke oorzaak de symptomen te checken en te zien wat je moet doen. Lees goed de symptomen na. Het is erg belangrijk dat je precies weet wat er aan de hand is. Een wietplant die teveel water krijgt ziet er namelijk bijna hetzelfde uit als een wietplant die te weinig water krijgt. Maar je moet wel degelijk anders handelen. Dus! Wietplant hangt slap? Dit zijn de oorzaken:

 • Wietplant krijgt teveel water
  – Drainage
 • Wietplant heeft te weinig water gekregen
 • Wietplant slaapt

We sluiten af met een andere vorm van bladproblemen bij wiet. Namelijk wanneer de puntjes van de wietplant bladeren naar binnen krullen. Een van de bladproblemen die veel lijkt op het bovenstaande, maar wel degelijk een andere reden heeft. 

planten water geven

Wietplant Teveel Water

De meest voorkomende oorzaak is dat je jouw wietplant teveel water geeft. Veel kwekers, vooral beginners, denken juist het tegenovergestelde. Daar zit ook het gevaar. Als je blijft denken dat je te weinig water geeft, maak je het probleem alleen maar erger. Wanneer je wietplant slap hangt, moet je dus eerst goed kijken waar het aan ligt. Als je een wietplant teveel water geeft, kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Wietplant hangt slap
 • Gehele bladeren krullen naar binnen door het gewicht van het water
 • Wietbladeren voelen nog wel stevig aan
 • Wietbladeren kunnen naar verloop van tijd geel worden
 • Steeltjes zijn nog wel stevig en staan nog recht

Als je de bladeren van je wietplant naar binnen krullen door teveel water, kun je het probleem gelukkig zo oplossen. Geef simpelweg een paar dagen geen water of voeding. Je zult merken dat de plant na 2 tot 4 dagen weer overeind krabbelt. Vanaf nu kun je weer normaal water geven, maar pas de hoeveelheid iets naar beneden aan. Voor een uitgebreide uitleg over hoeveel water je een wietplant moet geven én wietplanten teveel water geven, lees je onze blog.

Drainage bij wietplanten is van levensbelang

Een element dat hierbij wel erg belangrijk is, is de drainage. Als het water dat jij aan je wietplant geeft nergens heen kan, zul je al snel te maken krijgen met de bovenstaande symptomen. Zorg dus dat dat de grond niet is aangestampt. Het water kan dan nergens heen. Zorg er tevens voor dat er gaten aan de onderkant van de pot zitten. Het water heeft dan een uitweg en gaat de wortels en je plant niet in de weg zitten! Dit is een basisregel bij wiet kweken! Zonder goede drainage is je kweek gedoemd te mislukken. Kweek dus ook in een geschikte bloempot.

wietplant te veel water
Wietplant die teveel water heeft gekregen

Wietplant te Weinig Water

Het klinkt misschien een beetje gek. Maar ook wanneer je te weinig water geeft, gaat je wietplant slap hangen. Het verschil is soms lastig te zien. Je kunt beter aan de wietplant voelen. Hangt ze slap en voelen de bladeren ook slap aan? Dan weet je dat je te weinig water hebt gegeven. Kijk vooral bij de binnenkweek of bij buitenkweek bij hoge temperaturen uit als dit het geval is. Je wietbladeren kunnen verbranden omdat ze geen vocht meer vasthouden. Als je een wietplant te weinig water geeft, kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Wietplant hangt slap
 • Bladeren, inclusief steeltjes hangen naar beneden
 • Bladeren voelen slap en futloos aan
 • Na verloop van tijd kunnen bladeren afbreken en/of helemaal van de plant afvallen
 • Bladpuntjes kunnen in het ergste geval bruin of zwart worden

Net als wanneer je een wietplant teveel water hebt gegeven, is het probleem makkelijk te verhelpen. Het verschil is wel dat je niet te lang moet wachten. Want de planten kunnen sneller beschadigd raken als ze te lang geen water krijgen. Dus: geef zo snel mogelijk wat extra water. Niet in één keer heel veel, maar regelmatig in etappes. Je plant zal na een paar dagen weer de oude zijn.

wietplant te weinig water
Wietplant heeft te weinig water gekregen. Bladeren inclusief steeltjes hangen slap.

Wietplanten Slapen Ook

Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten hebben nachtrust nodig. Overdag is de plant hard aan het werk om te groeien en bloeien. Onder andere de fotosynthese, stofwisselingsprocessen en haar eigen onderhoud kosten veel kracht. ’s Nachts gaat de wietplant dus in een soort stand-by modus. Dit kan er ook voor zorgen dat de bladeren van je wietplant naar binnen krullen of een beetje slap hangen. Vaak niet zo erg als bij teveel of te weinig water, maar het is wel duidelijk te zien.

De kweker heeft het in dit geval vaak niet door, aangezien hij zelf ook slaap nodig heeft en dus niet bij de plant gaat kijken of alles wel goed gaat. Toch kan het een keer gebeuren dat je in de late uurtjes even gaat kijken. Dan kun je zien dat je wietplant slap hangt. Dit is dus niet erg. Het komt met name omdat de waterbalans van je wietplant ’s nachts anders is dan overdag. Omdat de fotosynthese even stop wordt gezet wordt er ’s nachts nagenoeg geen water vanaf de bodem naar de bladeren gezogen. Het resultaat: je wietplant hangt slap. 

Wees gerust. Je hoeft hier niets aan te doen. Het is puur natuur. Pas als de gehele bladeren van je wietplant naar binnen krullen, moet je in actie komen, maar wacht met het beoordelen tot het weer licht wordt.

slapende wietplant
Slapende wietplant

Punten van Wietplant Bladeren Krullen naar Binnen

Zijn het niet de gehele bladeren, maar juist de punten van de bladeren die naar binnen krullen? Dan heb je niet te maken met een wietplant die slaapt. Ook is de hoeveelheid water niet de oorzaak. Je moet nu meer zoeken in de richting van voeding. 

Wietplant bladeren krullen naar binnen? Dan heb je haar opgezadeld met te veel meststoffen. Dat zul je zien aan de bladpunten en de kleur van het blad. Het blad wordt namelijk donkerder door het overtollige stikstof in de voeding. De bladpunten daarentegen, worden geel van kleur en zullen uiteindelijk helemaal uitdrogen. Hoe langer je wacht, des te meer trekt het uitgedroogde gedeelte door naar de rest van het wietblad. Als je wietplant bladeren naar binnen krullen, kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Punten van wietplant bladeren krullen naar binnen
 • Blad wordt donkergroen
 • Bladpunten worden geel 
 • Bladpunten drogen uit
 • Na verloop van tijd droogt ook de rest van het blad uit

Je kunt dit probleem ook heel makkelijk verhelpen. Het duurt alleen wat langer voordat je resultaat ziet. Geef gewoon wat minder voeding de komende waterbeurten. Je zult vanzelf zien dat de wietbladeren weer hun normale kleur terug krijgen. De puntjes zullen ook snel weer de oude zijn. 

Wiet voeding nodig? Bekijk het ruime aanbod!

Bladproblemen Wiet

Dit is slechts een greep uit de bladproblemen die bij wiet voor kunnen komen. Heb je deze blog gelezen en denk je dat er iets anders aan de hand is? Bij onze partner Dutch-Headshop zijn ze expert op het gebied van bladproblemen bij wiet. Lees de handige blogs en je komt er snel genoeg achter wat er mis is met je wietplant.

bladproblemen
Verschillende bladproblemen wiet

Deel op: