Minister reageert op vragen over agressieve politieagenten

minister-reageert-vragen-agressieve-politieagenten

Demissionair minister van Justitie Stef Blok heeft gereageerd op Kamervragen over invallen bij thuiskwekers. Michiel van Nispen (SP) had vragen gesteld over agressiviteit van politieagenten tijdens huizoekingen. 

Michiel van Nispen had verschillende voorbeelden verzameld waarbij de politie disproportioneel zou hebben opgetreden. In alle gevallen ging het om enthousiastelingen of patiënten die slechts een paar wietplantjes thuis hadden staan, maar toch als zware crimineel werden behandeld.

Antwoord minister

Volgens de minister is er bij de verzamelde voorbeelden geen sprake geweest van disproportionaliteit. Aan de hand van politiedossiers doet hij alle beschuldigingen van de hand.

Zo had Kamerlid van Nispen gevraagd of het artikel in De Correspondent over Jean-Paul ’t Gilde juist was, en waarom er voor een dergelijke politie-inzet was gekozen. Volgens de minister is het verhaal dat Thijs Roes daarover schreef ‘niet volledig’. Er zouden volgens het politiedossier geen beschimmelde bladeren zijn aangetroffen in de woning van de Middelburgse MS-patiënt.

Volgens de minister is er weinig aan de hand in de zaak van ’t Gilde, omdat het OM uiteindelijk heeft besloten de zaak te seponeren. Dat de MS-patiënt door de gemeente uit zijn huis werd gezet, duizenden euro’s schuld opliep door dubbele huurkosten en ook nog in een tochtige stacaravan moest verblijven, daar gaat de minister niet op in.

‘Cannabis is verboden’

Stef Blok benadrukt dat “het telen van cannabis in Nederland niet is toegestaan” en “niet wordt gedoogd.” Volgens de minister is het slechts zo dat het aantreffen van vijf wietplanten geen opsporingsprioriteit heeft, waardoor verdachten met dergelijke hoeveelheden softdrugs niet worden vervolgd.

Opmerkelijk is dat de demissionair minister zegt dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen grootschalige en kleinschalig cannabisteelt. “Ook kleinschalige teelt kan een onevenredig risico voor de omgeving vormen”, zegt de minister. Hoe een cannabisplant die buiten in een tuin groeit een risico voor de omgeving oplevert motiveert hij niet.

Lees de volledige uitleg aan de Tweede Kamer hier.

Reageer
Vorige «
Volgende »

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook