De Medical Cannabis Bike Tour Is Terug

Na enkele jaren van afwezigheid is de Medical Cannabis Bike Tour terug! Op 20 april – 4/20 dus – wordt de fietstocht voor de 7e keer gereden. Tientallen fietsers rijden over een lengte van 420 kilometer van Brussel naar Parijs. Allemaal om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor onafhankelijke klinische onderzoeken naar medicinale cannabis. Wil je helpen of zelfs mee fietsen? Dat kan!


De organisatie van de Medical Cannabis Bike Tour is op zoek naar fietsers, sponsors en vrijwilligers. Wil jij je steentje bijdragen? Bekijk de website van MCBT en meld je aan!

Waarom Medical Cannabis Bike Tour?

Sinds de eerste keer dat de fietstocht werd georganiseerd is er veel veranderd. In 2012 waren ze nog maar met z’n tweeën, maar inmiddels kent de groep tientallen deelnemers vanuit heel Europa. De opzet is elke keer hetzelfde: binnen drie dagen 420 km fietsen door de mooiste landschappen. Onderweg deelt de organisatie overal haar boodschap om zo nieuwe vrienden te maken en medestanders te vinden. En met succes! Sinds 2012 is er namelijk meer dan €400.000 opgehaald voor onafhankelijk onderzoek naar medicinale cannabis. Het onderzoek richt zich met name op de effecten van cannabinoïden – zoals CBD en THC – op hersenkanker. De MCBT ondersteunt:

  • Onderzoek naar medicinale cannabis. MCBT financiert onafhankelijke studies van artsen en wetenschappers die cannabinoïden combineren met bestaande geneesmiddelen tegen kanker.
  • Wettelijke rechten. In samenwerking met ICAM (International Association for Cannabinoid Medicines) ondersteunt MCBT juridische inspanningen om gelijke rechten voor medicinale cannabisgebruikers te bereiken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
  • Bewustwording van medische cannabis. Tijdens de fietstocht belicht de organisatie allerlei misvattingen over cannabis. Zo geven ze hun boodschap door, creëren ze nieuw publiek en zorgen ze voor media bewustzijn.

Zelf medicinale cannabis kweken? Koop Mediwiet Wietzaadjes!

Medical Cannabis Bike Tour

Luc Krol, organisator van de Medical Cannabis Bike Tour, is erg blij dat de fietstocht na jaren van afwezigheid weer terugkomt. Hij denkt dat het doel geweldig is en nu nog actueler als toen ze voor het eerst begonnen. Dat komt mede omdat grote bedrijven steeds meer betrokken raken bij de cannabisindustrie. 

“This ride is about grass roots passion and the cannabis community coming together for good, in a way that only the cannabis community can. We have always tried to lead by example and the Belgium-France tour will be no different. And of course we are very excited to be taking this challenge right to the home of the cycling sportif”, zegt Krol tegen Soft Secrets.

MCBT fietser met cannabisplanten op de achtergrond

Wiet als Medicijn

Er wordt steeds meer bekend over de helende krachten van cannabis. Maar het gaat niet snel genoeg, vinden sommige activisten. Ze denken dat cannabis een grote slag kan maken in de strijd tegen bijvoorbeeld kanker. Wiet als medicijn moet snel voor iedereen beschikbaar zijn, vinden ze. Mede om gehoor te geven aan deze activisten, is Medical Cannabis Bike Tour een onafhankelijk onderzoek gestart.

Dr. Guillermo Velasco, universitair hoofddocent van het Departement Biochemie en Moleculaire Biologie aan de Complutense Universiteit, houdt toezicht op het onderzoek. Hij zei: “Het onderzoek heeft langer geduurd dan verwacht vanwege enkele vertragingen die we hebben ondervonden, maar we hopen eindelijk te starten met deze proef in 2020. Dit is een unieke kans die alleen mogelijk is gemaakt dankzij de vrijgevigheid van fietstoursponsors. Dit onderzoek heeft het potentieel om een reële impact te hebben op het wetenschappelijke debat over medicinale cannabis en kankerbehandeling.” Eén ding is zeker. Het is dus niet voor niets.

MCBT fietser met een joint

Zie jij het zitten om in 3 dagen 420 kilometer te fietsen voor dit goede doel? Wil je sponsoren of helpen als vrijwilliger? Dat kan! Iedereen die geïnteresseerd is kan meer informatie vinden bij de organisatie. Check http://www.medicalcannabis-biketour.com/

Deel op: