Het Ultieme Vegan Spacecake Recept

Als veganist is het vinden van een lekker en krachtig recept van een plantaardige spacecake niet eenvoudig. Een vlugge zoekactie naar vegan spacecake resulteert al snel in links naar gespaceialiseerde Amerikaanse vegan banketbakkers of fora met meningen over het wel of niet werken van de vegan spacecake. In dit recept willen we daarom ook uitleggen hoe een spacecake precies werkt. Dus, voordat we een schort aantrekken eerst wat belangrijke THC-theorie.


Als veganist is het vinden van een lekker en krachtig recept van een plantaardige spacecake niet eenvoudig. Een vlugge zoekactie resulteert al snel in links naar gespaceialiseerde Amerikaanse vegan banketbakkers of fora met meningen over het wel of niet werken van vegan spacecakes. In dit recept willen we daarom ook uitleggen hoe een spacecake precies werkt. Dus, voordat we een schort aantrekken eerst wat belangrijke THC-theorie.

Geen zin in theorie? Gewoon benieuwd naar het Vegan Spacecake Recept? Scroll door naar beneden!

Wat is het effect van een spacecake?

Het eerste wat je moet weten is dat het effect van een spacecake veel langer op zich laat wachten dan het roken van een joint. Ongeveer een uur na het eten van een cake begin je je high te voelen. Het kan dus ook iets langer duren voordat je iets merkt en tot wel twee uur duren voordat de piek van de ervaring op komt zetten. Dat is precies waarom het eten van een spacecake fout kan gaan. Als je na een kwartier of een half uur denkt: “Het heeft geen effect, dus ik neem nog een stuk”, wordt het effect na verloop van tijd verdubbeld! Een goed bereide spacecake heeft namelijk wel degelijk een high- of stoned-makend effect. Heb dus even geduld en neem nooit meer binnen twee uur na het eerste stukje cake.

vegan spacecake recept - cake bij de koffie

En hoe lang duurt het effect van een spacecake? Een high kan ook langer aanhouden dan bij het roken. Bij het roken vindt de piek plaats tussen een kwartier tot 30 minuten na inname en kun je je tot drie uur erna high (fijne buzz in je hoofd) en/of stoned (lichamelijk zwaar en verdoofd) voelen. Na het eten van hasjbrownies, een spacecake of andere lekkere dingen die zijn verrijkt met THC, kunnen de effecten tussen de 6 en 12 uur aanhouden.

Daar komt nog eens bij dat je minder THC nodig hebt voor hetzelfde effect dat een joint op jou heeft. Hoe dat komt, heeft te maken met de verschillende wegen die THC door je lichaam neemt bij roken of eten.

Hoe een spacecake werkt in vergelijking met roken

Bij roken wordt THC (eigenlijk Δ9-THC, delta-9-tetrahydrocannabinol) direct in het bloed opgenomen door longblaasjes, waardoor het snel op allerlei plekken in het lichaam terecht komt. Bij het eten komt een veel groter deel van de ingenomen THC bij de lever terecht. Daar wordt Δ9-THC omgezet in 11-hydroxy-THC, dat misschien wel meer potent is. We schrijven “misschien”, omdat er weinig recente studies zijn naar de effecten van 11-hydroxy-THC. Wat we wel weten is dat vet een essentiële rol speelt bij de effecten én opname van wiet. Δ9-THC lost namelijk nauwelijks op in water, maar het door de lever omgezette 11-hydroxy-THC wel. Daardoor komt het makkelijker aan in de hersenen.

Zodra THC is omgezet, komt het niet alleen sneller aan, maar ook harder. Het proces van omzetten duurt alleen een tijdje.

wiet-toppen

Waarom wietboter essentieel is voor een spacecake

Een verse top van een wietplant eten is niet alleen onsmakelijk, je wordt er ook niet high van. Dat komt omdat THC nog “opgesloten” zit in de plant als THCA. Om THC vrij te maken uit wiet (decarboxyleren noemen we dat met een duur woord), hebben we warmte nodig. Maar waar gaat de THC heen als het is omgezet?

THC is erg lipofiel. Dat betekent dat het prima oplost in vet. Het lost overigens niet goed op in water. En als er niets is om aan te hechten, verdampt de THC en zal je spacecake niet werken.

Daarom wordt er vaak boter gebruikt om THC in op te lossen. Het ‘vangt’ de THC op tijdens het verdampen. Het resultaat noemen we wietboter en het is de basis voor veel edibles. Je kunt van wietboter niet alleen een spacecake maken, maar ook allerlei andere lekkere dingen waar je van gaat spacen.

Waarom plantaardige wietboter prima werkt

Kortom, je hebt iets vets nodig om THC in op te lossen. Maar werkt elk vet net zo goed? De meningen op het internet zijn verdeeld. Eén van de mythes die we willen ontkrachten is dat alleen dierlijk vet gebruikt kan worden. De reden dat plantaardig vet niet zou werken, is dat alleen verzadigd vet werkt om THC in op te lossen. Dat verzadigd vet alleen voorkomt in het dierenrijk is simpelweg niet waar. Kokosolie bestaat voor 90% uit verzadigd vet, maar omdat de moleculen van kokosolie niet zo lang zijn als die van boter of vlees, is het minder schadelijk voor hart en bloedvaten. Een vegan spacecake kun je ook langer bewaren – je kunt gerust het restantje in een volgend weekend opeten.

Daarnaast is er een studie geweest naar de oplosbaarheid van THC in verschillende vetten die is gepubliceerd op High Times. Het totaal van het startmateriaal (knipafval) bevatte in potentie 14,5% THC. Dit werd op dezelfde manier opgelost in geklaarde boter, avocado olie, kokosolie, bacon olie en olijfolie en vervolgens getest door twee onafhankelijke laboratoria. De eerste analyse liet zien dat olijfolie het meest efficiënt is om THC in op te lossen. Dat is verrassend, omdat olijfolie slechts ongeveer 14% verzadigd vet bevat. De tweede analyse wees uit dat geklaarde boter het best werkt; op de voet gevolgd door kokosolie.

kokosolie-vegan-wietboter

De reden dat wij in het onderstaande recept kiezen voor kokosolie, is omdat deze plantaardige optie bij kamertemperatuur vast is. Dat maakt het verwerken in deeg bijzonder eenvoudig. Olijfolie is een gezonder alternatief, maar natuurlijk veel meer vloeibaar.

Vegan Spacecake: Ingrediënten & Benodigheden

In een vorig blog las je een recept over de traditionele spacecake met melk en eieren. Voor dit veganistische recept voor zes personen gebruiken we 1 gram gedroogd knipafval per 5 gram kokosolie van een THC-rijke wietplant. Wil je graag een CBD-rijke spacecake? Neem dan het knipafval van bijvoorbeeld CBD Auto Charlotte’s Angel. Rook of vape je helemaal niet? Dan kun je ook de toppen van je eigen planten (of uit de coffeeshop) gebruiken.

Hoeveel wiet in een spacecake? Gebruik deze handige calculator om te bepalen hoe sterk je spacecake moet worden!

 • 10 gram gedroogd knipafval of wiettoppen
 • 50 ml kokosolie
 • 100 gram suiker
 • 1 flinke, rijpe banaan
 • 50 ml soja yoghurt (bijv. Alpro Vanille Soja Yoghurt)
 • 10 gram bakpoeder
 • 180 gram bloem

Tip: houd je van chocolade of fruit? Voeg 20 gram cacaopoeder en/of gewelde rozijnen toe!

 • 1 schone glazen weckpot
 • 1 kleine pan met deksel
 • 1 cakevorm
 • weegschaal
 • schone kaasdoek of Ice-o-Lator zak

Bereidingswijze Vegan Wietboter

Schep 50 ml kokosolie in de weckpot en verwarm de pot au-bain-marie totdat de kokosolie helemaal vloeibaar is. Gooi het water uit de pan weg en doe de wiet en de vloeibare kokosolie in de pan. Zet 1,5 tot 2 uur op een laag vuur onder af en toe roeren. Doe de deksel op de pan. Een lagere temperatuur en een wat langer proces werkt beter voor het behoud van de werkzame stoffen.

Zeef direct na het bereiden de nog vloeibare wietboter en scheidt de plantenresten van de olie. De olie is nu als het goed is geelgroen en rijk aan THC. Je hebt precies genoeg vegan wietboter voor 1 spacecake.

vegan spacecake recept

Bereidingswijze Vegan Spacecake (6 personen)

Meng de wietboter, suiker, soja yoghurt, bakpoeder, bloem en de banaan (zorg dat hij goed rijp is) in een keukenmachine. Giet het geheel in een cakevorm.

Het bakken van spacecake is niet moeilijker dan het afbakken van een stokbroodje in de oven. Je hoeft alleen de juiste temperatuur en tijd in te stellen. Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven op 170 graden Celsius voor 45 minuten.

Eet smakelijk!

Neem één plakje vegan spacecake van ongeveer een centimeter dik per persoon en wacht de effecten rustig af. Een spacecake doet het goed op een gezellige spelletjesavond. Of je nu Kolonisten rond de tafel speelt of Call of Duty online. Geniet ervan!

Deel op: