Wiet Kweken: HPS Lamp en Voorschakelaar Aansluiten

De meest voorkomende lampen bij wiet kweken zijn HPS lampen. Ondanks de snelle opkomst van LED, blijft de HPS lamp razend populair bij veel kwekers. HPS lampen zorgen voor een goede opbrengst en zijn niet duur in de aanschaf. Wat is eigenlijk een HPS lamp? Waarom is het een goede lamp voor de binnenkweek en hoe moet je een HPS lamp (inclusief voorschakelaar) aansluiten? Wij leggen het uit!

Wil je alleen weten hoe je een HPS lamp en de bijbehorende voorschakelaar moet aansluiten? Scroll dan gelijk door naar beneden!

Wat is een HPS Lamp?

HPS staat voor High Pressure Sodium (Hoge Druk Natrium). Het is een verlichtingstechniek waarbij natrium onder hoge druk wordt gehouden en waar een spanning op wordt gezet. Het gevolg? Een bijzonder heldere, gelige lamp. Gele lamp langs de kant van de weg? Grote kans dat dit zo’n lamp is.

Bij HPS lampen kun je vaak kiezen uit verschillende wattages. Ze zijn verkrijgbaar in 70, 100, 250, 400, 600 Watt of nog hoger. Voor het kweken van wiet kun je het beste voor een 400 of 600 Watt HPS lamp gaan. Dit in verband met de lichtintensiteit. Als je een HPS lamp wil gebruiken om wiet te kweken heb je een voorschakelapparaat (VSA) nodig. Zonder dit apparaat doet de HPS lamp het niet en heb je er niets aan. Een VSA moet altijd buiten de kweekruimte worden opgehangen. Het apparaatje kan namelijk heet worden en dat zorgt voor een verhoogd risico op een brand.

Het aantal branduren van een HPS lamp ligt rond de 8.000 tot 10.000 uur. Gooi de lamp dus niet weg na je eerst kweek. Bij een gebruikelijke kweek brandt een HPS lamp zo’n 1100 uur. Dus je kunt met één lamp wel 7 á 8 keer kweken! Na de voorgeschreven branduren wordt de lichtintensiteit minder waardoor je plant minder goed groeit of bloeit. De lichtintensiteit van een lamp kun je meten met een Luxmeter. Deze apparaatjes kun je vaak online, of bij een elektronicazaak kopen.

HPS lamp

Voordelen HPS Lamp

Er zijn tegenwoordig veel nieuwe soorten lampen om wiet mee te kweken. Neem bijvoorbeeld LED lampen die erg zuinig zijn in verbruik. Toch blijft de HPS lamp erg populair onder kwekers en dat is niet zomaar:

  • HPS lampen zijn relatief goedkoop in de aanschaf.
  • Een hogere opbrengst per vermogen dan bij normale LED lampen.
  • Er is weinig verschil in kwaliteit. Elke HPS lamp heeft dezelfde prestaties.
  • Een vaste formule voor de hoogte van de lamp.

Als je voor het eerst gaat kweken of je hebt sowieso niet echt een groot budget, dan is een HPS lamp de beste keuze. Voor een goede HPS lamp betaal je aanzienlijk minder dan voor een LED lamp van goede kwaliteit. Daarbij moeten we wel zeggen dan LED lampen steeds goedkoper worden. Bij die relatief goedkope HPS lampen heb je een goede opbrengst per vermogen. Als je zo’n lamp koopt kun je ervan uitgaan dat deze het net zo goed doet als die van je buurman. Bij LED lampen is er veel verschil in kwaliteit.

Het nadeel van een HPS lamp is dat het erg veel stroom verbruikt. Je zal dit ook zeker terug zien in de meterstand. Bedenk daarbij dat wiet kweken met lampen überhaupt veel stroom kost, hoe je het ook wendt of keert. Met een HPS lamp haal je de stroomkosten er makkelijk uit als de oogsttijd daar is.

Hoe hoog moet een HPS lamp hangen?

Als je een onervaren kweker bent is een HPS lamp dus altijd makkelijk. Helemaal omdat je dan niet hoeft te kijken hoe hoog jouw lamp moet hangen. Bij HPS lampen geldt de vuistregel dat je het wattage van je lamp moet delen door 10. Het getal dat overblijft staat voor het aantal centimeters dat de lamp boven je planten moet hangen. Heb je een 600 Watt HPS Lamp? Dan moet je lamp dus 60 centimeter boven je planten hangen. De hoogte moet verplaatsbaar zijn voor de beste resultaten. Als de plant groeit, kunnen de toppen verbranden als ze te dicht in de buurt komen van de lamp.

HPS Lamp en Voorschakelapparaat Aansluiten

Hieronder zie je het aansluitschema voor de HPS Lamp. Inclusief het voorschakelapparaat en de aansluiting van de afzuiging. We raden je aan om het VSA buiten de kweekruimte te hangen in verband met brandgevaar. VSA’s worden namelijk erg heet. Er bestaan ook lampen waar de voorschakelaar aan vast zit. Heb je zo’n lamp op het oog? Dan kun je het gedeelte van de aansluiting waar je de HPS met het VSA verbindt overslaan.

Let op: als je wiet gaat kweken met lampen, zorg dan altijd dat de complete aansluiting is geaard. Inclusief de lampenkap. Door te aarden verbindt je een eventuele lekstroom met de aarde waardoor de spanning wordt weggenomen. Zo krijg je geen optater en dat is toch wel fijn. Daarnaast heb je zonder aarding meer kans op brand. Dat wil natuurlijk niemand. Aarden kun je doen door de delen aan te sluiten op het aardedraadje dat in je bekabeling zit. Check hieronder de kleurcodes.

Heb je écht geen verstand van stroom en vertrouw je jouw eigen bekwaamheid niet? Laat het dan over aan iemand die wel handig is met dit soort aansluitingen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Schakelschema HPS lamp
Kleurcodes stroomdraden

Bron: Wikipedia

L –> Line (fase)
N –> Neutral (nul)
E –> Earth (aarde)

Deel op: