Geschiedenis van Cannabis

Cannabis wordt al eeuwen gebruikt, de vroegste bewijzen hiervoor zijn gevonden in china. 8000 jaar geleden werden cannabiszaden al gebruikt voor consumptie. Later werd de hennep gebruikt in textiel en in 2700 voor onze jaartelling is het eerste gebruik van de medicinale werking van cannabis terug gevonden.


Geschiedenis van Cannabis: Romeinen en Grieken

Ook de Romeinen en Grieken waren op de hoogte van de werking van cannabis en gebruikten het als medicijn. In West-Europese landen werd cannabis in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor het maken van touw, kleren en als windkering.

In de Verenigde Staten beleefde cannabis gebruik een belangrijke opleving gedurende het verbod op alcohol in de jaren twintig. Tijdens de jaren zestig werd cannabis een onderdeel van de “flower power” beweging. Een groot deel van de jongeren uit alle lagen van de bevolking in de Verenigde Staten en Europa gebruikten wiet.

Al in de 19 eeuw werd in de nederlandse apotheken extracten van cannabis verkocht. Het geneesmiddel stond bekend onder de naam Extractum Cannabis indicae en werd toegepast bij toevallen, astma, krampen slaapstoornissen en migraine. Doordat er andere geneesmiddelen kwamen die beter waren is cannabis verdwenen uit de apotheek. Begin van de 21ste eeuw kwam cannabis als geneesmiddel weer terug in de apotheek. Echter omdat de cannabis die verkocht wordt in Coffeeshops goedkoper en beter werkt is het product later weer verdwenen.

In 1972 verscheen de eerste coffeeshop in Nederland. Dit was Mellow Yellow aan de Weesperzijde 53 in Amsterdam. De coffeeshop zat in een gekraakt pand. De krakers dronken vaak een kopje koffie of thee en blowden gezamenlijk. Toen er steeds meer vrienden kwamen, kwamen Wernard Bruining en zijn kraakvrienden op het idee om een theehuis te beginnen. Dat kon, want er was toen geen vergunning nodig voor een theehuis. Er was toen wel veel handel over straat of via disco’s, maar er waren alleen coffeeshops voor bepaalde mensen onder elkaar. Dit was de eerste openbare coffeeshop.

Deel op: