De Varenrouwmug bij Wietplanten Bestrijden Doe Je Zo

De varenrouwmug, ook wel rouwvarenmug of rouwvliegje genoemd, is een hel voor iedere kweker. Varenrouwmuggen komen vaak voor in kweekruimtes of rondom wietplanten. Soms met honderden tegelijk. Als klap op de vuurpijl leggen ze ook nog eens tientallen larven in de grond van de plant, wat nog meer nieuwe varenrouwmuggen oplevert. Geen paniek: wij hebben de oplossing.


Varenrouwmug bestrijden

De varenrouwmug of rouwvarenmug en zijn bijbehorende larven laten een spoor van vernieling achter bij elke wietplant; aangetaste wortels en vele aangevreten bladeren. Bestrijdingsmiddelen als plakstrips en vangstroken helpen vaak niet en voordat je verdelgingsmiddelen in huis hebt, is het kwaad al geschied. Vaak zitten deze goedjes ook nog eens vol met chemicaliën en dat willen veel kwekers liever niet.

Een snelle en 100% natuurlijke oplossing nodig? Je bestrijdt dit gespuis met kaneel! Het enige wat je nodig hebt is water, een zeef of vergiet en kaneel.

Het Recept

  1. Kook 1 liter water in de pan of waterkoker.
  2. Doe het water in een kom en gooi er 2 eetlepels kaneel bij.
  3. Laat het geheel 6 minuten rusten en roer om de 2 minuten door.
  4. Laat de kom hierna zo’n 30 minuten staan, zodat de drek naar de bodem zakt.
  5. Giet de bovenlaag af in een kom. Dit heb je later nodig. Gooi de overgebleven drek weg. Je houdt dus alleen het kaneelwater over.
  6. Check voor de zekerheid even de pH-waarde van het kaneelwater en doe er zonodig pH min van Plagron bij. De ideale pH-waarde (zuurgraad) van het water is 5,5 – 6,5. Mocht je geen pH meter hebben, geen paniek. Een kleine hoeveelheid water zoals dit met een afwijkende pH-waarde is geen ramp.
  7. Geef het kaneelwater aan je planten. De larven zullen sterven waardoor er geen nieuwe muggen meer zullen komen.

Tip: bij een grote plaag kun je het kaneelwater door de kweekruimte heen spuiten met een plantenspuit. Wij raden je aan om de hele kweekruimte en de omgeving ervan te bespuiten. Het kaneelwater kan ook helpen tegen spint. Je moet dan zo’n 10 minuten voordat het licht uitgaat beginnen met spuiten.

Geen varenrouwmuggen meer. Eenvoudig, goedkoop, snel en 100% biologisch. Daarbij ruikt het nog lekker ook 🙂

Kaneelstokjes en -poeder

Herkomst van de Varenrouwmug

Varenrouwmuggen behoren tot de familie Sciaridae. Varenrouwmuggen worden ook wel humus- of mosvliegjes genoemd. De soorten die de meeste schade veroorzaken behoren tot de geslachten Bradysia, Lycoriella en Sciara. Vooral de soort Bradysia paupera kan massaal optreden in kassen. Larven van de varenrouwmug eten van de wortels van planten. Bovendien kunnen de larven mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen overdragen.

Volwassen varenrouwmuggen vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond, waarin vaak larven of eieren van varenrouwmuggen meekomen.

Plant herstellen

Hebben de larven toch gezorgd voor schade aan de wortels van je plant? Probeer dan eens de Wortelstimulator van Plagron. Dit spul helpt de wortels van je plant sneller te herstellen.

Deel op: