Moeten coffeeshops weer open in Roosendaal? (video)

Moeten coffeeshops weer open in Roosendaal? Dat is de vraag die de regionale krant BN de Stem stelt aan verschillende mensen uit de woonplaats in Noord-Brabant. 


De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal besloten ongeveer zes jaar geleden dat het afgelopen moest zijn met drugstoeristen uit België en Frankrijk. Daartoe namen de gemeenten draconische maatregelen: de coffeeshops in de twee zuidelijke steden moesten per direct dicht.

Minder drugstoeristen

Sindsdien kloppen de burgemeesters zichzelf op de borst dat er nu veel minder drugstoeristen in het gebied zijn. De inwoners van Roosendaal hebben minder last van parkerende buitenlanders die later met hoge snelheid weer terug naar hun thuisland rijden. Bovendien slingeren er nu minder lege gripzakjes op straat.

De jongerenraad in Roosendaal noemde al eerder dat jongeren door het ontbreken van coffeeshops wiet gaan kopen bij dealers. Die dealers doen niet aan kwaliteitscontrole, hebben geen leeftijdsbeperkingen en verkopen vaak andere drugs zoals ecstasy, cocaïne of speed.

Tekst gaat verder onder de video

Maar misschien zijn er nog meer problemen te linken aan het ontbreken van coffeeshops in de zuidelijke regio. Want niet geheel toevallig is juist in de omgeving van Roosendaal een GHB-epidemie aan de gang. Het rapport Politie en GHB-problematiek Op Het Platteland noemt de naastgelegen stad Rucphen zelfs specifiek ‘een van de vier brandhaarden’ van GHB-gebruik in Nederland.

Jongeren nemen GHB

Het ministerie van Veiligheid en Justitie signaleert in het rapport dat brandhaarden van GHB-gebruik juist in relatief afgelegen dorpskernen te vinden zijn. Met andere woorden: GHB-gebruik komt met name voor in gebieden waar bewoners meer op de eigen groep zijn aangewezen en waar sleutelpersonen GHB verspreiden.

Het is dus niet zo raar dat juist in de afgelopen zes jaar het gebruik van GHB enorm is gestegen in Rucphen. De jonge bewoners konden niet meer naar de naastgelegen stad Roosendaal reizen om wiet te kopen. In plaats daarvan kwamen ze in contact met lokale dealers, die naast wiet ook GHB verkochten.

Jongeren blowen toch 

Jongeren uit Roosendaal willen zelf liever wiet van een coffeeshop kopen dan van een dealer. Dat een deel van hen gaat blowen, staat eigenlijk al vast. Maar naar de gebruikers wordt niet geluisterd. Burgemeesters vinden het belangrijker om te luisteren naar klachten over drugstoeristen, blijkt ook uit een video van Omroep Brabant.

Daarmee negeren burgemeesters de behoeften van een type burger dat ze maar al te graag aan de kant schuiven: de drugsgebruiker. Want waarom zou je effectieve maatregelen nemen om de volksgezondheid te verbeteren, als je ook gewoon het probleem bij de gebruikers kunt leggen en daarna alle verantwoordelijkheid kunt ontkennen?

Deel op: