Forum

Recente gevolgen en...
 

[Belangrijk] Recente gevolgen en effecten Growshop wet 01 Maart 2015  

  RSS
Dutch-Headshop
(@dutch-headshop)
Estimable Member

Recente gevolgen en effecten van de Growshop wet van 01 Maart 2015.

Op 01 Maart 2015 is de Opium wet gewijzigd door toevoeging van artikel 11a tot 11b Strafbaarstelling voorbereiding illegale hennepteelt beter bekend staand als De Growshop Wet. Wat deze wet inhoud voor de thuiskweker die enkele plantjes voor eigen (medicinaal) gebruik kweekt, de gevolgen voor het assortiment en verkoopbeleid van Dutch Headshop, wat dit betekend voor de toekomst van wiet teelt in Nederland en meer willen we in dit artikel uitgebreid onder de aandacht brengen.
Naast het meest recente nieuws over de landelijke gevolgen van de Growshop Wet zijn wij ook benieuwd naar lokale en regionale gevolgen en effecten van de nieuwe Growshop Wet.
Informatieve reacties van lezers zijn welkom. Geen discussie maar de gevolgen voor jou of bij jou in de buurt, regionaal nieuws, daar zijn wij benieuwd naar. Wil je over dit onderwerp discussiëren dan zijn er andere topics op dit forum.

viewtopic.php?f=9&t=7947

Wat houdt de nieuwe Growshop Wet in voor de thuiskweker?

Artikel 11a van de vernieuwde Opiumwet luidt ‘Hij die stoffen of voorwerpen bereidt, bewerkt, verwerkt, te koop aanbiedt, verkoopt, aflevert, verstrekt, vervoert, vervaardigt of voorhanden heeft dan wel vervoermiddelen, ruimten, gelden of andere betaalmiddelen voorhanden heeft of gegevens voorhanden heeft, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van een van de in artikel 11, derde en vijfde lid, strafbaar gestelde feiten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar of geldboete van de vijfde categorie’.

De kern van de nieuwe Growshop Wet houdt in dat het faciliteren van illegale hennepteelt verboden is met een geldboete van maximaal 81.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Door deze wetswijziging zijn personen of bedrijven die geld verdienen met de levering van goederen en diensten of de financiering van illegale hennepteelt strafbaar. Zoals growshops, distributiebedrijven en verhuurders van loodsen. Het gaat hierbij om de verkoop van materialen en het leveren van diensten die de grootschalige georganiseerde cannabisteelt mogelijk maken, én om kleinere kwekers die gebruik maken van professionele apparatuur. Ondanks de ruimte die de wet geeft tot interpretatie op het onderdeel 'ernstige reden heeft tot vermoeden' zijn er volgens het Openbaar Ministerie voldoende transacties en handelingen die onder zo'n 'ernstig vermoeden' vallen, zoals de verkoop van kweeklampen, afzuigapparatuur met koolstoffilters en de verkoop van grotere hoeveelheden cannabis zaden.

Professionele kweekmiddelen
Het gedoogbeleid voor het kweken van maximaal 5 cannabisplanten voor de thuiskweker blijft buiten schot in de nieuwe Growshop Wet. Het kweken van 5 cannabisplanten voor eigen (medicinaal) gebruik is nog steeds gedoogd, mits daar geen professionele middelen bij gebruikt worden. Afhankelijk van de omstandigheden zal deze vorm van thuisteelt een lagere opsporingsprioriteit krijgen heeft minister Opstelten (VVD) aangegeven. Toch biedt de nieuwe Growshop Wet zoveel ruimte tot interpretatie dat het risico's om de 'kleine' thuiskweker van kweekbenodigdheden te voorzien wordt aangemerkt als het faciliteren van professionele cannabisteelt.

Wat betekend dit voor Dutch Headshop?
Tot het laatst toe is er voor growshops veel onduidelijkheid geweest wat de wijziging van de Opiumwet precies gaat betekenen en wat de gevolgen zullen zijn. Welke kweekbenodigdheden als professioneel (en faciliterend) aangerekend zullen gaan worden was wel duidelijk.
Het afgelopen jaar zagen we veel aanpassingen bij growshops voorbij komen naar bijvoorbeeld meer 'normalere' tuincentra met in hun assortiment ook diverse tropische zaden en planten of meer gericht op 'Urban Jungle'. Wij bij Dutch Headshop geloven er echter niet in dat een masker stand houdt onder een strenge wet en we willen ook na 01 Maart 2015 op legale wijze onze producten verkopen waar wij achter staan. Wij hebben daarom sinds 01 Maart 2015 onze Growshop gesloten en we zijn gestopt met de verkoop van kweektenten, kweekverlichting, afzuiging en koolstoffilters en ongedierte bestrijdingsmiddelen. Cannabiszaden en voeding zijn we wel blijven verkopen, zonder de combinatie van voornoemde artikelen is er geen sprake van het faciliteren van professionele cannabisteelt. Omdat we, zoals altijd, ons expliciet richten op de thuiskweker die binnen de regels van het gedoogbeleid voor eigen (medicinaal) gebruik maximaal 5 cannabisplanten kweekt, hebben wij besloten dat we maximaal 5 cannabiszaden per Nederlandse klant verkopen. Wij beseffen en betreuren het dat klanten nu minder keus kunnen maken uit de verschillende (medicinale) cannabisvariëteiten die er zijn of minder makkelijk samen met vrienden hun zadenbestelling kunnen verrichten.

Wat betekend dit voor de toekomst?
Anno 2015 wordt cannabis en haar heilzame werking overal ter wereld meer en meer erkend en gelegaliseerd. Er zijn inmiddels vele wetenschappelijke studies naar de samenwerking van de diverse cannabinoïden zoals de meest bekende: THC en CBD. Verkoop van wiet is in Nederland nog steeds toegestaan via een coffeeshop. Regulering van het achterdeur beleid van dezelfde coffeeshop is nog steeds niet van de grond en de huidige Growshop Wet draagt daar helaas nog steeds niet aan bij. De toekomst van de 'kleine' thuiskweker binnen het gedoogbeleid is meer onzeker geworden. De grens van professionaliteit en illegaliteit is voor de thuiskweker een stuk opgeschoven waardoor deze minder ruimte en (keuze) mogelijkheden heeft. Growshops en Seedshops hebben tegenwoordig niet alleen verantwoordelijkheid gekregen, maar zijn tegenwoordig medeplichtig aan het faciliteren en professionaliseren van de teelt van wiet.

Op dit moment is de toekomst voor iedereen die de cannabisplant waardeert en haar recreatieve en heilzame eigenschappen erkent onzeker. De aanname en totstandkoming van de wijziging van de Opiumwet is momenteel een feit, de eerste uitvoering laat zien dat er overal in Nederland Growshops worden gesloten of kiezen er voor te sluiten, al of niet om plan de campagne op te maken voor de toekomst. Het woord is verder aan de rechterlijke macht en aan de politiek.

https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel ... arstelling

http://www.voc-nederland.org/

Citaat
Geplaatst : 9 maart 2015 13:48
Nathan
(@nathan)
Honorable Member

... hebben wij besloten dat we maximaal 5 cannabiszaden per Nederlandse klant verkopen...

Betekent dit dat voor bestellingen buiten Nederland wel nog meer dan 5 zaden verzonden kunnen worden? Of trekken jullie beleidsmatig voor iedereen de grens van 5 zaden?

Ganja babe, bringing sin to my mind!

Kweekverslagen:
-2 x Haze G-13, Utopia Haze, Pineapple Chunk en Skunk NL
-4 x Liberty Haze
-1 x Blueberry autoflower
-2 x Tangerine Dream, Jack Herrer, Sweet Bubble & Master Kush

ReageerCitaat
Geplaatst : 9 maart 2015 19:10
Dutch-Headshop
(@dutch-headshop)
Estimable Member

25 wietzaden maximaal per klant
In het licht van de veranderde wetgeving hebben we besloten om ons beleid t.a.v. de verkoop van wietzaden aan te passen. Er worden in diverse (wets)artikelen online aantallen van 200 planten genoemd als zijnde de grens tussen hobby- en beroepsmatige teelt. Alhoewel wietzaadjes zijn uitgezonderd van Lijst 2 van de opiumwet, denken wij er goed aan te doen een maximum aan te houden.

Om duidelijk te maken dat wij verre van beroepsmatige teelt willen blijven hebben we besloten om maximaal 25 wietzaadjes per klant te verkopen. Het blijft op deze manier voor de hobby teler mogelijk om zelf enkele planten (medicinale) wiet te telen zonder dat er strafbare feiten worden gefaciliteerd door Dutch-headshop.

ReageerCitaat
Geplaatst : 10 maart 2015 14:14
vladimir
(@vladimir)
Famed Member Moderator

Heb juist gezien dat de reductie op zaden terug max vijf zaden zijn :(

Blijven jullie voeding van plagron verkopen? Of gaat dat ook afgebouwd worden?

gr
vladimir

ReageerCitaat
Geplaatst : 19 juni 2015 18:44
fre3ke
(@fre3ke)
Reputable Member

Op mijn fietsroute in Amsterdam zit growshop Interpolm Boerenwagen. Die zijn alleen op grote kweek gericht. Ik kwam daar een keer voor een zak stekgrond en ze waren werkelijk niet blij om mij die ene zak te verkopen. Omdat zij echt voor grote kwekers zijn, dacht ik dat ze helemaal vertrokken waren, maar dat is dus niet zo. Alleen kun je niet meer zien wat voor soort winkel het is, er staat niets meer op de ruit en er ligt niets meer in de etalage. Eigenlijk ziet het het nu een beetje schimmig uit, je ziet dat er een vrij grote winkel zit, maar zonder reclame, zonder naam, geen idee wat ze er verkopen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 juni 2015 00:38
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Laatste berichten zijn dat de voeding blijft :mrgreen:

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 8 juli 2015 16:14
Share:

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook

  
Bezig

Inloggen van Registreer aub