Forum

Vergelijkingstabel rendement LED en HPS uitgedrukt in Lumen en PPFD  

  RSS
Loewie
(@loewie)
Active Member

Hoi beste kwekers,

Ik ben nieuw op dit forum en heb ondertussen al flink geleerd uit de veelzijdige en degelijke info en commentaren die hier te lezen zijn.

Wat mij nog steeds vragen doet rijzen is de equivalentie van de wattages en rendementen qua photosynthese (PPFD waarden) in de vergelijking tussen LED en HPS lampen.Het is duidelijk dat elke soort lamp naast een specifiek spectrum ook een specifieke lichtproductie en lichtpenetratie opbrengt.

Wanneer we spreken over een HPS lamp die 600 Watt verbruikt, dan geeft die een specifiek vermogen in Lumen en ook een specifiek spectrum af. Van Led panelen wordt de productie in Lumen echter niet zo vaak duidelijk aangegeven.

Ik zou dan ook willen leren hoeveel een led paneel met werkelijk verbruik van 250/ 400/600 Watt produceert in Lumen en welk PPFD rendement het verschaft in vergelijking met de HPS lampen met een zelfde wattage (zelfde opgenomen vermogen).Dit om een vaste basis van vergelijking te hebben ten opzichte van elkaar.

Uiteraard hangt de PPFD samen met de afstand van de lichtbron tot de plant en kunnen de Led panelen veel dichter bij de plant hangen dan een HPS, en dat maakt een aardig verschil in de PPFD waarde, en dus het uiteindelijk rendement van de lamp.

Een HPS lamp mag dan nog zo krachtig zijn, wanneer de lamp op 60 cm moet worden gehangen teneinde de dames niet te cremeren, dan gaat een groot deel van het PPFD vermogen verloren in de kast en de uitlaat. De winst aan bestraalde oppervlakte blijkt niet evenredig te zijn met de verhoogde afstand, m.a.w. Het PPFD neemt sneller af dan de bestraalde oppervlakte toeneemt. Naast de problemen die gepaard gaan met afzuiging van HPS hitte, is de HPS lamp hier duidelijk benadeeld door de verhoogde afstand die noodzakelijkerwijze moet worden gehandhaafd en het PPFD vermindert.Uiteindelijk is de PPFD waarde de echte meter van de efficiëntie van een verlichtingstechniek.

Een vergelijkingstabel zou dan ook moeten aangeven wat de PPFD waarden zijn op 10/20/30/40/60 centimeter van de plant voor een LED en een HPS van hetzelfde opgenomen vermogen, dus 150/250/400/600 Watt...

Kan iemand met de gespecialiseerde technische 'knobbel' mij terzake nuttige informatie verschaffen ? Dank bij voorbaat.

Loewie

Citaat
Geplaatst : 18 januari 2018 03:06
vladimir
(@vladimir)
Famed Member Moderator

Dit is een moeilijke!

Ben er niet echt van op de hoogte. Weet wel dat men bij ledlicht eerder over de par-waarde spreekt.

Vermoed dat dit is omdat men door verschillende leds met verschillende kleuren werken.  

Hoe de verhouding is kan ik je niet helpen.

gr

vladimir

ReageerCitaat
Geplaatst : 20 januari 2018 21:00
Loewie
(@loewie)
Active Member

Hoi Vlad,

Ik ben ondertussen niet bij de pakken blijven zitten, want als er moet geinvesteerd worden in een lampensysteem dat alle huidige noodzaken tegemoet komt qua veiligheid , rendement qua groei per Watt, en verbruikskost per lichteenheid, dan kan men beter grondig studeren alvorens in de beurs te grijpen. Zo vond ik reeds het volgende naar aanleiding van urenlange lectuur , ook van universitaire studies terzake impact van licht op plantengroei en wortelvorming. Ik heb het volgende alreeds en hopelijk correct begrepen. Misschien kunnen enkele kweek-broeders er hun voordeel mee doen.Voorop stellen de onderzoekers  dat wetenschappelijk is aangetoond dat welk licht men ook geeft , dit niet 'werkt' indien de bodemtemperatuur onder de grens is. Gesteld dat we dus in de ruimte en in het groeimedium een 20 graden minimum hebben, kunnen we beginnen belichten  de verschillen tussen de lampsystemen waarnemen. De par waarden en het lichtspectrum dat werkt zijn twee onderscheiden elementen van elke lamp. Qua lichtspectrum zijn er  veel proeven over gedaan en algemeen wordt aangenomen dat groei ligt tussen  4500 en 6700 Kelvin (koud wit begint aan 4000K en daglicht -ijskoud ligt rond 6500-verder de blauwspectra - 6700K. Bloei is dan weer warmwit tot rood met verschillende schakeringen dieprood tot oranje, en die zitten dan rond 2500 K.

Dat is de theorie , en aanvankelijk hebben de LED panelen zich geconcentreerd op dat daglicht en de blauwspectra voor groei en op de rode spectra voor bloei, maar er blijkt in de praktijk dat hoewel dit zéér goed werkt en evenwaardige resultaten aan een HPS lamp oplevert , er intussen toch andere lichtspectra en andere Led lampen worden aangewend die de absolute top zijn en de resultaten van HPS en blauw en rode led sterk overtreffen.

Een ander belangrijk element naast die correcte kleurspectra is de penetratie op en in de huid van het blad, de fotosynthese -waarde .De PAR waarde dus .Die professoren drukken de lichtintensiteit die het blad bereikt uit in een Umol/m2/seconde- waarde/eenheid . Voor ons is niet echt  belangrijk de PPF waarde van een lamp (uitgestraalde lichtintensiteit gemeten aan de lamp), maar wat uiteindelijk landt en penetreert in het blad en dat is de PPFD waarde. Ik las dat men die Umol waarde de 1000 Umol niet mag overschrijden teneinde de plant niet te ' overstralen '.  Vakkundige lampenfabricanten adverteren dan wel bv 950 umol/cm2 op 30 cm afstand van bladerdek, maar preciseren dat er dan minstens op 40 cm moet worden gehangen om de optimale 750 umol te respecteren. 500-750 Umol geeft goede groei , 750 tot 1000 umol zeer grote groei, en vergt dus bewaking en ondervinding. Boven 1000 umol gaat de plant gewoon niet verdragen.

Op You Tube vond ik de proefondervindelijke bewijzen . Een amerikaans bedrijf MIGRO die toplampen produceert deed uitgebreide testen met diverse soort lampen en wat bleek? 

De HPS lampen hebben een veel hoger verbruik en presteren wel een extreme PAR -PPFD waarde, maar hun lichtspectrum is veel nauwer dan de nieuwe LED COB lampen.

De HPS produceren 1,4 umols/1 watt maar de COB LED doet veel beter namelijk 2,0 umols per watt, én het lichtspectrum van de COB is veel breder in alle kleuren van het spectrum.

Een 600 watt COB wordt vergeleken met één state of the art 1000 watt HPS mamoetlamp.... en het verbruik van  de HPS ligt op 1070 watt tegen 640 watt voor de COB. Veel minder verbruik, veel efficienter spectrum, véél minder hitte....dus sterk verhoogde economie en veiligheid .

Volgende link geeft toegang tot de door mij gezochte vergelijkingstabel, (eindelijk gevonden...)

https://www.youtube.com/watch?v=9vleea-2n18

Daar leerde ik nog dat de lensen die over de Led's worden aangebracht een belangrijk deel van de PAR opslokken als ze niet van zeer goede kwaliteit zijn.  Ook het belang van te werken met Mylar wandbekleding wordt onderstreept.

Heb dan verder kweekverslagen gezien op You tube van amerikaanse kweekbroeders die op COB leds van het US merk CREE tot 1,50 gram per watt scoren. Niet te geloven....

https://www.youtube.com/watch?v=iT5ivLc3ZFY,

Dit verslag spreekt voor zichzelf over de waarde van de COB led van CREE met CXB3590 product code. Die COB LED blijkt 3500 Kelvin te produceren en staat duidelijk voor extreme opbrengsten, tengevolge van  de hierboven vermelde hoogste PAR waarde én breed kleurspectrum. Deze CREE produceert rond 2,0 PAR /watt alwaar HPS en kleurleds van topkwaliteit niet boven 1,4 PAR uitstijgen.

Dan heb ik uit nieuwsgierigheid eens gezocht naar commerciële panelen die deze techniek aanwenden en  zo ben ik na veel vergelijken beland bij het HANS -panel dat geproduceerd wordt in Nederland.

zie: www.bonsaihero.nl

De lamp 100 watt COB  lijkt me optimaal , want naast de CREE -COB3590, worden nog 6 rode en 4 blauwe leds van topkwaliteit CREE ingebouwd, met een schakelsysteem groei en bloei. Het bijgetoonde lichtspectrum toont aan dat de kwaliteit van de COB door deze toevoeging sterk wordt aangedikt omdat het lichtspectrum met deze blauw en rode leds nog breder wordt. De lamp produceert een PPFD van 900 umol op 30 cm. Ze werkt zonder lensen, heeft een optimale reflector-kap en een koelsysteem zonder ventilator. Aan de prijs van 200 euro, all in, inclusief verzending is dat een zeer mooi aanbod als ik vergelijk met andere groeipanelen. Een losse COB van CREE kost immers rond de 50 $en bovendien zijn nog 10 hoogwaardige kleurleds bijgevoegd, en een keuze  groei-bloei switch , een dimmer en een reflector met ophanging.  De commentaren op het net zijn trouwens vol lof over de Hans panels!

Dat is misschien de absolute top zijn qua rendement en verbruik, en toch aan een redelijke prijs. Ik ga die dan ook aankopen en een test mee lopen, waarover ik je een  verslag beloof. Wie niet waagt wint nooit. Ben ook benieuwd welke temperaturen ik in de kast zal opmeten.

Tot zover en tot dan , aan allen intens kweekgenot gewenst.

Loewie

 

 

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 januari 2018 19:31
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Ik zie jouw verslag graag tegemoet ? 

 

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 januari 2018 20:43
vladimir
(@vladimir)
Famed Member Moderator

Hey man.

Interessante info. Had ook al wat zitten zoeken maar was niet zo ver geraakt als jou.

Ben ook heel nieuwsgierig naar de werking van deze lamp en dus ook naar je verslag ? 

gr

vladimir

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 januari 2018 21:31
Loewie
(@loewie)
Active Member

Beste mensen , dank voor de steun.

Ik ga er dus voor , lamp reeds besteld, een Medical Mass CBD feminised van RQS is reeds op kiemen gezet. Is een 40% Sativa +60% Indica. RQS geeft aan 60-100 cm, 7-8 weken bloei, yield onder HPS 500-550gr/m2. Ze zeggen niet hoeveel Watt?? Foei toch.

Medium wordt verlichte potgrond, aantal planten 1, in kast 0.80X1.20X2.30 hoog OSB platen met Mylar bekleding. Container voor medium is een 30l "Smartpot" , 

Temperatuur, vochtigheidsgraad en PH graad van het medium gaan we noteren vanaf week 3 groei.

Ze kan dus lustig strekken en uitgroeien tot een maximale plant, ik wil het maximum rendement uit de plant op basis van die 100 watt Hans testen.

Ze mag dus rustig langer groeien en bloeien. De microscoop ligt klaar, ben benieuwd of die echt klaar bloeit in 7 weken. Ik plan alleszins 1 week langer bloei om meer CBD op te halen.  Bij einde week drie zal blijken of we nog doorgroeien dan wel in bloei gaan. Hoeveel strekt die strain nog na in de eerste week groei met behoud van koud lichtspectrum?

Lichtschema 18/6 en 12/12 om de testresultaten te ijken en vergelijken met en aan de gebruikelijke bestralingstijden. 

De plant komt centraal onder het 80X80 veld van de Hans lamp, die we vanaf en zodra mogelijk op 40cm van de canopy houden, Als Hans waarheid spreekt hebben we dan 750 umol/sec PPFD waarde op de plant , en dus zou de prestatie goed tot zeer goed moeten zijn in een risicoloze umol waarde. We gaan dan zien of we met Hansje rond de door RQS opgegeven yield landen.

Ik zal ook statistische meting doen van de temperatuur buiten en binnen in de kast , alsmede van de temperatuur op het bladerdek , meting dmv een infrarood meter. De afzuiging gebeurt met een Prima Klima 60 Watt, 2 standen 290 en 360 M3/H met temperatuurregeling. Daar sluit ik een BULL filter op aan. Afzuiging en filter staan gemonteerd in een afzonderlijke kast= unit die bovenaan de kweek kast wordt vastgevezen. Die afzuigbekisting prop ik vol met geluidsdempingsmateriaal, teneinde curieuse neuzen met gevoelige oortjes en onsierlijk  gebiesde petjes te neutraliseren.

De luchtaanvoer is onderaan =passief doormeter 150, doch voorzien van een luchtverwarming=ventilator 1000 Watt die aanslaat bij 21 C° met thermostaat dus , mocht plantje koude voetjes krijgen. Binnen staat een roterende windzuil die blaast van 10 tot 100 cm, regelbare windkracht.

Ook aan de uitlaat zullen de temperatuurwaarden statistisch worden genoteerd.

Als iemand van jullie nog iets toe te voegen heeft aan mijn testplanning, dan graag jullie input voor ik het startschot los , zowat binnen een week.

Heeft iemand verder alondervinding of raad wat betreft deze Medical Mass strain?

Duur van groei en bloei? Correct voedingsschema en hoeveelheden? Afwijkende lichtschema?

Alle bijkomende info is van harte welkom.

Groet aan allen en kweek ze.

 

Loewie

ReageerCitaat
Geplaatst : 24 januari 2018 20:31
Share:

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook

  
Bezig

Inloggen van Registreer aub