Forum

Eerste eigen kweek - buiten, diverse soorten  

Pagina 1 / 3
  RSS
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Nou, mijn eerste kweek ooit! Ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk voor te bereiden om het niet te verknoeien, ben benieuwd of dat lukt 😉 Verslagje bijhouden gaat hopelijk ook wat helpen.

Ik heb 6 zaadjes: 3x White Widow AF (Vision Seeds), Northern Light AF, Amnesia Haze AF en Power Flower, allen van Royal Queen Seeds. Ik kreeg er eentje cadeau bij de rest 🙂 dus ach waarom niet allemaal? Nee ik ga geen 6 planten in mijn tuin zetten (mits ze allemaal zouden ontkiemen), de WW zijn voor mijn ouders.

Afgelopen week een plekje van 1x1 meter uit de tuin gegraven om er twee te planten. Aarde uit de tuin (compact zand, pH 6.7) gemengd met paardenmest compost (pH 6.3). De derde gaat in een emmer met hetzelfde grondmengsel. Degenen die verhuizen komen op vergelijkbare grond.
Er staat momenteel direct zon op deze plek van circa 1 tot 6, dat gaat met het lengen van de dagen snel meer worden. Er komt nog een kas-bouwwerkje op en wat voorzorgsmaatregelen tegen slakken.

Vanavond de zaadjes in bakjes gelegd voor ontkiemen. Ik heb gekozen voor de tissuemethode: 2 wattenschijfjes met een tissue erom, nattig gemaakt met handwarm water. Plastic folie erover met een paar kleine gaatjes, op een warme plek gezet...and now, we wait.

Citaat
Geplaatst : 23 april 2017 20:09
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Twee dagen verder en twee zaadjes zijn al ontkiemd en zitten in een potje. De Power Flower had 17 uur nadat ik het zaadje in het ontkiembakje legde al 1-2 mm wortel. De Amnesia liet gisteravond nog niets zien en had vanmorgen ineens 3mm wortel. Van de White Widow is een zaadje opengebarsten en eentje vertoont een heel klein kiertje, de derde laat nog niets zien. Ook de Northern Lights houdt zich nog stil.

Ik wist niet zo goed hoe lang het worteltje moest zijn om ze in een potje te plaatsen, maar gezien je ook in grond kunt ontkiemen en ik bang was dat het worteltje zou afbreken als ze te lang werd, heb ik ze met 3-4 mm in het potje gedaan. Ze staan nu in de propagator, nog zonder licht want ze zijn nog niet boven. Ik heb er cocktailprikkers met gekleurde tape bij gezet om te onthouden welk zaadje het is.

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 april 2017 12:50
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Prima! Ja de worteltjes zijn teer en breken snel . Beter ,eens ze iets van wortel vertonen, oppotten. Om die reden zaai ik onmiddellijk in aarde. Ik ben er niet steeds even voorzichtig mee. 

Aha dat is je propagator , ziet er goed uit . Ja daar kan je echt de zaden laten in uitkomen en de eerste week in laten staan . Tegen dan is het weer wat beter en warmer en kunnen ze wel in die serre van je . Gaat helemaal goed komen 😉 

 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 april 2017 13:31
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member
Geplaatst door: Juna

Van de White Widow is een zaadje opengebarsten en eentje vertoont een heel klein kiertje, de derde laat nog niets zien. Ook de Northern Lights houdt zich nog stil.

Ik heb niets gezegd, zowel NL als WW 2+3 hebben nu 1-2mm wortel. Die kunnen dan vanmiddag nog de propagator in. Fijn dat ze zo coöperatief zijn 😉 handig voor het bijhouden, dat ze (bijna) allemaal op dezelfde dag gepot kunnen worden. 

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 april 2017 14:35
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Vier dagen nadat ik de zaadjes in kiembakjes legde. White Widow 2 en 3 en Amnesia zijn hard op weg om plantjes te worden! Gezien er blaadjes gevormd zijn heb ik inmiddels de verlichting aangezet.

ReageerCitaat
Geplaatst : 27 april 2017 20:30
Stekkie
(@stekkie)
Famed Member

het begin is er. 😉

als 't niet gaat zoals het moet, moet 't maar zoals het gaat

ReageerCitaat
Geplaatst : 27 april 2017 22:39
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna , gaat goed zo . het zijn wel kleine potjes waar ze in staan maar als het voor enkele dagen is geen probleem . Mocht je ze toch langer willen laten staan , eventueel in grotere potjes voor je ze buiten zet . 

Ik merk  dat je zaadhoesjes nog rond je plantje zijn top hangt ,1 ww en de amnesia . Als ze tegen vandaag er nog niet af zijn is het best dat je ze er zeer voorzichtig afhaalt. Dat is prutswerk en je plantjes kunnen afbreken als je niet voorzichtig bent . Anders wordt de groei geremd en in het ergste geval kan je plantje kapot gaan.  

We blijven lezen en volgen. Van het voorspelde goed weer (langer termijn) komt niks in huis . 'T wordt amper vijftien graden ipv twintig en meer . In je kastje gaat het meevallen.

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 28 april 2017 17:23
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Ik heb de zaadhoesjes verwijderd met een pincet, ging gelukkig vrij makkelijk. Ze klapten meteen open na het verwijderen. White Widow #2 is wel heel snel al erg lang geworden, zo'n 5 cm nu. Betekent dit dat ze te weinig licht krijgt, of is dit normaal? Ik heb ze steeds aan de zonkant van het huis (tussen de middag verplaats ik ze) en de LEDjes zijn daarbij ook 18 uur aan.

Dit zijn ze vanavond:

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 00:03
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna , ja dat is hem . Ze kunnen nu goed groeien na het openklappen. Blijven ze gesloten kan het hartje beginnen rotten of afsterven door tekort aan licht . 

Ja , in het begin staat wiet altijd op lange poten. Dat lang worden is een overlevingstechniek om boven de andere jonge zaailingen uit te komen ( in het wild) . Eens ze beginnen groeien mag er niet te veel plaats zitten tussen de bladeren en het volgende blad . Dat gaat goed komen bij jouw. 

4 op 6 , die andere twee gaan ook allicht opkomen. Die nemen soms hun tijd en elke soort heeft dan weer zijn eigen tempo . Zelfs komen die twee anderen niet op , nog tijd genoeg om nieuwe zaadjes te kopen bij , het liefst , onze sponsor . De Dutch Headshop.

Leuke eerste ervaring om te volgen. 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 11:21
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Nou als ze alle 6 opkomen moet ik er 2 kwijt, want ik heb wat gedoe met de huisgenoot, die wil er absoluut niet meer dan 2 in de tuin. Nou wil ik eigenlijk de Power Flower graag houden (als die opkomt) maar dat is geen autoflower en een sativa, dus die wordt waarschijnlijk wel groot. En dat is precies het probleem van de huisgenoot. Is het mogelijk hem wat kleiner te houden door de plant in een pot te zetten? Of werkt dat niet zo? Het gaat me niet om een grote oogst.

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 11:40
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Een plant klein houden kan wel door alle takken te toppen maar dan nog zal ze flink worden in de volle grond.

Zet je haar in een pot dan stopt de groei zodra de pot vol zit met wortels en hoe groter de pot, hoe meer wortels & een grotere plant boven de pot 😉

Gebruikt je huisgenoot nooit een lekkere joint ofzo dan ?

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 12:57
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Dus als ik een niet te grote pot neem, dan blijft de plant wat kleiner? Gaat dit niet ten koste van de gezondheid?

Nee, mijn huisgenoot is pro medicinale wiet (zolang het niet boven zijn schutting uit groeit), maar gebruikt zelf nooit. Mijn kweek is ook slechts een beetje voor eigen gebruik, de rest gebruik ik om wietolie te maken voor een familielid met die ene ziekte met een k...

Nog een fotootje (door een loep), dag 5 vanaf begin ontkiemen. Ik ben best wel trots want ik laat normaal nog vetplanten doodgaan 😉

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 13:09
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

je maakt me creatief Juna 😉 , ik begin er zelfs van te tekenen ! 

Ik stel het volgende voor; Je gaat in potten een kandelaar kweek doen .(zie tekening ) 

je neemt een pot tussen de 20 en 30 liter . De bodem bedek je met kleikorrels of grind . Die laag moet hger zijn dan schaal waar je de pot op zet . Dan kan het geen kwaad als er water in de schotel blijft staan.  Die pot veranker je zoals op de onderste tekening aangegeven is , doe dat niet en garantie bij de eerste echte storm ligt je plant tegen de vlakte (met kans op veel schade) .

Als je zaadje nu niet uitkomt , koop er dan eentje (of drie) bij onze sponsor en zaai pas half of einde mei . Je kort de groei periode behoorlijk in .

De kandelaarkweek ; Doel? Planten niet te groot laten worden door middel van leiden en snoeien. Ideal voor kleine tuin of lage schutting . sativa's worden anders vlot drie meter of meer .  Door een deel scheuten weg te halen en slechts enkele anderen te laten staan kan je de overgebleven scheuten(zijtakken) gemakkelijk leiden . Deze blijven horizontaal groeien (jij trekt ze naar beneden) en die gaan op hun beurt ook weer zijtakken maken .

na de opkomst laat je je plant groeien . De eerste zijscheuten neem je weg , ook de tweede neem je weg en vanaf de derde ga je die twee laten uitgroeien ( zie prent) . De volgende twee zijscheuten boven de eerste neem je ook weg . Dan opnieuw de derde laten uitlopen en naar beneden trekken (horizontaal, ongeveer) .Op nieuw twee zijscheuten weg nemen en dan terug de derde zijscheuten laten staan . Dan laat je minstens een stel bladeren erboven staan , beter twee . ook die zijscheuten wegnemen. Dan top je je plant . Die twee bovenste zijscheuten gaan dan erg hard groeien . Die top je ook . Mocht de groei erg hard blijven gaan kan je ze nog is snoeien ( niet op plan) . Zo ga je je plant onder controle( hoogte)  houden en toch nog gezond en  een hele leuke opbrengst . Ook voor de inkijkende buren op het verkeerde been te zetten. Het lijkt nu meer op een haag dan op een wietplant .  Deze methode vraagt redelijk wat werk en arbeid maar is heel leuk om doen en is ideaal om jou probleem op te lossen  . Als je echt intensief en vooruitziend werkt  hou je ze rond de 1.50m .

Later als je interesse hebt in dit systeem , meer en diepere uitleg 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 16:31
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Bedankt DD Sensi! Ik weet niet of het me zal lukken, gezien ik tot nu toe niet echt iemand met groene vingers ben 😉 maar dat kan veranderen! En ik heb besloten dat ik hier tijd en energie in wil steken, dus waarom niet? Mijn huisgenoot vindt het een prima plan. 

ReageerCitaat
Geplaatst : 29 april 2017 17:04
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Het gaat allemaal een beetje anders dan gepland, want de White Widow dames groeiden gisteren tegen de deksel van de propagator. Omdat ik ze nog wat te klein vind om buiten te zetten, heb ik ze maar overgezet in een turfpotje (zodat ik niet hoef overpotten) in een iets groter kweekkasje. Nu hebben ze echter geen lampjes meer. Ze staan steeds aan de kant van het huis waar het meeste licht is, in de middag verplaats ik ze met de zon mee. Het is nu echter zwaar bewolkt en ik weet niet of ze dan wel genoeg licht vangen. Ik kan hier toch een normale koel-witte spaarlamp boven hangen? 

Power Flower en Northern Light laten zich nog geheel niet zien, ook geen wortels te zien aan de onderkant. Ik begin me af te vragen wat daar mis is gegaan, gezien ik ze exact zo behandeld heb als de rest. Ik heb het korreltje aarde wat op de zaadjes lag even aan de kant geschoven om te kijken en om te checken of het niet teveel aangeduwd was, al wist ik zeker van niet. Inderdaad lag het er maar heel los op en er was niets te zien aan de zaadjes. Is dit normaal?

 

Flinke wortels al aan de WW

Zo staan ze er nu bij

ReageerCitaat
Geplaatst : 1 mei 2017 14:04
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna, ze gaan heel normaal die planten. Ja je zaaipotjes waren erg klein, die zitten in een knip volgroeid .   

Dat kweekserretje waar ze nu in staan kan je op een zonnige dag gerust buitenzetten ,op de plek waar ze komen te staan. Doe wel steeds de klepjes open zodat er verse lucht in en teveel aan vocht ook weer uit kan. Binnen  gaan ze het nog iets beter doen vanwege de temperatuur , zeker bij bewolkte en frisse dagen. lampje kan maar is geen verplichting tot goede planten. De dagen worden echt snel langer nu , scheelt bijna een 20 minuten op één week tijd .   Wordt  meer en meer. 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 1 mei 2017 15:17
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Vandaag voor het eerste de WW dames buiten gehad (onder het kasje), ik dacht dat ze zo wat meer zon konden vangen dan door het raam. De Amnesia heb ik in de vensterbank gehouden nog, maar de kap van de propagator eraf gehad overdag. De eerste dagen gingen ze allemaal als een malle de hoogte in, ik heb het idee dat ze nu wat meer energie steken in blaadjes maken. Gezien de slechte verwachtingen ineens zal ik ze nog maar even binnen laten, zolang ik het idee heb dat dat goed gaat (qua licht). 

Helaas ook slecht nieuws: ik vroeg me af waarom de Power Flower en de Northern Lights niet opkwamen, dus heb ik heel voorzichtig wat naast het zaadje gekeken. Beide zaadjes bleken losgekomen van de wortel. Geen idee waarom, ze hebben precies dezelfde behandeling gehad als de andere 4. Ik had nog een NL liggen, dus die heb ik nu alsnog te ontkiemen gelegd.

WW

Amnesia

ReageerCitaat
Geplaatst : 3 mei 2017 22:52
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Ze gaan goed , niks abnormaals aan . 

het komende weekend wordt het aangenaam en ik zou je plantjes gewoon buiten zetten en ze zelfs één nachtje ( za op zo) buiten laten slapen. Zo worden ze stilaan gewoon aan het buitenweer ( afharden) . Later op de week , het weerbericht volgen en daarop beslissen. Tot hiertoe neem je de logische  en juiste beslissingen, toch meer groene vingers als gedacht 😉  

Om die reden, "afgebroken wortels", kiem ik niet voor maar zaai onmiddellijk in potjes . Ik ben ook niet altijd even voorzichtig 😉 , en zo een wortel breekt heel snel. Misschien een geluk bij een ongeluk . Je power flower op het einde vd maand mei zaaien en ze blijven al een heel stuk kleiner dan vroeg zaaien.  Minder snoeien , minder werk , betere controle over je plant ( type bonzai) . 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 4 mei 2017 12:35
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member
Geplaatst door: DD Sensi

Om die reden, "afgebroken wortels", kiem ik niet voor maar zaai onmiddellijk in potjes . Ik ben ook niet altijd even voorzichtig 😉 , en zo een wortel breekt heel snel. 

Ik ben juist super voorzichtig geweest (ik zeg niet voorzichtig genoeg, maar zo voorzichtig als kon), maar deze 2 hadden al een wat langere wortel toen ik ze in de potjes deed dan de anderen. Misschien dat het daar aan lag. Als de nieuwe NL ontkiemt zal ik hem meteen in een potje doen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 4 mei 2017 18:15
Pagina 1 / 3
Share:

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook

  
Bezig

Inloggen van Registreer aub