Forum

White widow , vergelijkende kweek  

Pagina 1 / 5
  RSS
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Heb ik gisteren de zaden en de fles plagron bloeivoeding gekregen en is het nu tijd om een uitgebreid verslag te starten .

Ik wil vooral is beginnen bij het begin . De dingen die meestal niet opgenoemd worden.
schoonmaken van de gebruikte potjes. Warm water en veel bleekwater (javel) en ik gebruik een oude schuurspons om deze eens flink te schrobben. Nadien flink naspoelen met koud water en goed uitdrogen. Dit dient om oude wortelresten en aarde en zouten vd meststoffen te verwijderen (witte ring). Nog belangrijker om eitjes van ongedierte en vooral ziektekiemen te doden.
Ook het kweekhok krijgt een goede opkuisbeurt . zeker alle bladresten, aarde van zowel de vloer als van de muren verwijderen. Indien nodig stofzuigen en of met water poetsen .
Zorg ervoor dat alle gebruikte materialen goed schoon zijn en 'ontsmet' .

De potgrond die buiten stond een dag binnen gezet om op te warmen . Ijskoude grond is niet geschikt om in te zaaien . Ik gebruik gewone potgrond om in te zaaien . Kleine potjes om in te zaaien om later eens ze een weekje a tien dagen oud zijn over planten in ruimere opkweek potjes.

Aangezien de installatie bijna een jaar stilstaat deze ook nog is getest . de HPS werkt nog maar ik moet een nieuwe lamp kopen , deze gaat al vier kweken mee en dan is het tijd voor een nieuwe. De oude gebruik je als reserve mocht de nieuwe stuk gaan . Het verschil in lichtsterkte is echt groot en geeft in gewicht behoorlijk veel verschil, ook in kwaliteit.
Ook de zwenkventilator heeft het begeven, die deed de laatste kweek al raar .

Goed voorbereid starten is het halve werk .
Later op de avond ga ik de zaden zaaien , ook daar een verslag van in een volgende post.

Decency IS the new punk !!

Citaat
Geplaatst : 31 januari 2017 19:42
Cupboardgrower
(@cupboardgrower)
Prominent Member

Succes Sensi! Ik pak een stoeltje erbij 😉

De pessimist zit bij de pakken neer, een optimist maakt ze open!

ReageerCitaat
Geplaatst : 31 januari 2017 23:27
Aloyske
(@aloyske)
Estimable Member

Ook ik volg, leuk om straks de planten te vergelijken.

Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat

ReageerCitaat
Geplaatst : 1 februari 2017 10:29
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Succes DD Sensi 😀

 

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 1 februari 2017 13:02
Stekkie
(@stekkie)
Famed Member

Vandaag heb ik de zaden binnen gekregen en zal de tent vandaag maar weer eens gaan opbouwen.

ik moet alleen eens gaan kijken welke lamp ik ga gebruiken, of een 250W HPS of een 234W LED of een 312 LED.

400 of 600 Watt HPS is denk ik te sterk en warm voor in een dr60 tentje.

en dan nog de vraag wat voor pot neem ik 4 x 12 ltr of 1 x 32 ltr ?

dilemma, dilemma, dilemma......

als 't niet gaat zoals het moet, moet 't maar zoals het gaat

ReageerCitaat
Geplaatst : 1 februari 2017 17:03
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Zou 4 kleine potten nemen 😀

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 2 februari 2017 13:28
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

@ stekkie , ik zou ook gaan voor vier potten ipv één grote .

Zaaien;
k zaai graag in kleine potjes om later over te planten in grote voorkweek potjes.
We nemen een potje en vullen deze half en gaan dan de aarde zachtjes aandrukken met de duimen. We maken geen betonblokken. We vullen de potjes verder aan en drukken weer de aarde zachtjes aan. De potjes opvullen tot net aan de gietrand. De gietrand herken je door dat deze een ringvormige verbreding aan de bovenzijde van de potjes is. Meeste potjes hebben die, heeft jouw potjes dat niet dan blijf je ongeveer 1 cm van de bovenzijde af .
Zorg ervoor dat de bovenlaag ongeveer gelijk is en geen berglandschap.
Als je potjes allemaal gevuld zijn dan kan je zaaien. Je maakt een putje in het midden door de aarde weg te draaien(vinger of stokje), NIET door er een putje in te duwen. Als je er een putje in duwt dan druk je de aarde eronder behoorlijk hard aan en kan de jonge wortel moeilijker door deze harde laag boren.
Je zaait het zaadje op ongeveer een halve cm diep en bedekt deze met losse aarde en drukt wederom zachtjes aan met de duimen. Dat aandrukken is belangrijk omdat de hoesjes van de zaden dan vlotter van de lobben vallen (getest) .
Na het zaaien is het belangrijk dat je water geeft. Gebruik geen gietertje omdat deze het effect heeft dat de straal de zaden kunnen uit de aarde kunnen spoelen. Dat geeft of diepere zaaiing of dat de zaden bovenop komen te liggen . Ook kan het zaadje zich verplaatsen, en tegen de rand beginnen kiemen( voorgehad) met een groeiachterstand met de goede gezaaide zaden vergeleken . Hoe geef je dan water? Een plantenspuit op vernevelen(mist) zetten is erg goed of je gebruikt een grote spuit en druppelt op de topaarde. In tegenstelling tot kweken mag- moet een zaaigrond vrij nat zijn . Deze toplaag droogt vrij snel in als ze in een warme droge ruimte staat dus het is best mogelijk dat je tussendoor nog is moet verstuiven of druppelen .
de ideale plek om je zaden te laten kiemen is op een temperatuur van 20 a 23 gr . Licht is nu niet nodig, dus een donkere warme plaats is best ok .
Ik heb gezaaid op één februari en sinds deze ochtend stonden ze alle vijf flink op , de eerste was gisterenavond en op twaalf uur tijd zijn ze alle vijf opgekomen.
Eens ze opstaan is het WEL heel belangrijk dat er licht komt op te staan !

Dus kort samengevat, ik kiem niet voor , ik gebruik aarde en gietwater op kamertemperatuur , geef geen licht tot ze opstaan , ik plaats de potjes op een warme plek die ook 's nachts rond die 20 gr blijft . Nooit gaan graven om te zien of je zaden al gekiemd zijn , heb geduld !! Als de temperatuur 's nachts sterk daalt kan het vlot enkele dagen langer duren . Duurt het langer dan 10 dagen dan pas ongerust worden .
Ondertussen zijn dus alle vijf de zaden opgekomen en klaar om onder de lamp te plaatsen.

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 5 februari 2017 13:22
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Ha ha , hier zijn enkele foto's . de plant foto is die van de white widow huismerk . 

de kleine potjes met net opgekomen zaad , de eerste lamp waar ze onder staan nu . Na het overplanten gebruik een sterkere versie van de T5 serie 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 6 februari 2017 18:01
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Alle 5 boven,prima zaad dus 😀

 

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 7 februari 2017 12:19
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member
Geplaatst door: Cootje

Alle 5 boven,prima zaad dus 😀

 

Het is prima zaad dat van het huismerk, heb er al een kweekje of twee mee gedaan en er steeds zeer tevreden over . ook over de service en de snelheid van leveren van de bestelde materialen alle lof en eer aan onze sponsor ! btw , ik woon in BE en ook daar steeds prima leveringen en sneller dan je denkt 😉 . Zo had ik de grond nog niet binnen gezet en de zaden waren er al 🙂 , gepakt in snelheid door de sponsor 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 7 februari 2017 14:33
Stekkie vond het leuk
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 9 februari 2017 18:57
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

ze doen het goed men plantjes , enig probleem is de temperatuur . die loopt tussen de 21 en 12 graden . Niet dat dat een erg probleem is maar het beinvloed de groeisnelheid . ook geeft het wat rode stengels maar dat trekt bij eens ze weer op de juiste temperatuur staan . 

ik klaag niet echt want ze doen het behoorlijk goed , vooral het wortelgestel. De wortels groeien stilaan uit de gaatjes . Eens ze uit meerdere gaatjes komen wordt het tijd om te verpotten . Doe ook een  een kijktest door de grootste plant even voorzichtig uit zijn potje te halen en het wortelgestel te bekijken. je potje moet niet helemaal doorgroeit zijn maar je moet de wortels duidelijk zien zitten . 

Foto's maken tijdens het verpotten en alles wordt weer een stuk duidelijker 😉 . 

Ik wil hier (nogmaals) de TL5 lampen aanprijzen als voorgroei lamp . uw plantjes blijven zeer compact . Strekken is geen optie bij deze lampen.  de lampen zijn zeer zuinig  en geven weinig warmte af (kan ook nadeel zijn ) . Hoe meer watt hoe meer warmte .  nadeel is misschien dat je je plantjes op een korte afstand van de lamp moet hangen . 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 15 februari 2017 17:18
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Wbt de temperauur heb ik misschien een tip voor je ;

Zelf gebruik ik een elektrische deken die op de vloer ligt die aan gaat als de lamp uit gaat.

Deze kan tegen water maar als dat niet zo is gewoon wat voorzichtig ermee omgaan,de stand schakelaar (1,2,3) zit aan de buitenkant van de tent zodat je 'm hoger/lager kunt zetten.

In het begin gebruikte ik ook een TL om voor te groeien en hing er slechts 3 cm boven de blaadjes zeg maar. Tegenwoordig gaat dat anders maar dat valt binnenkort te lezen hé 😉

 

 

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 16 februari 2017 13:13
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

foto's 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 16 februari 2017 17:25
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Ondertussen zijn de plantjes over gepot in een ruime  groei pot . Toen ik alles aan het opruimen was  realiseerde ik me dat ik foto's was vergeten te maken . Dus zal ik het proberen uit te leggen . 

ik gebruik redelijk hoge  ruime potten zodat de wortels diep en vrij kunnen groeien; gezond wortelstel = gezonde plant . potten zijn 16.5 cm hoog en diameter ook 16.5 cm. 2.2 liter inhoud 

ik vul de potten met nieuwe vers gekochte aarde met meststoffen voor een maand . Ik vul ze half , druk de aarde wat aan en vul ze af tot aan de rand en druk weer zachtjes aan . dan maak ik een gat zo groot als de vorige potjes en plant dat plantje erin, zorgvuldig aandrukken voor een goed wortelcontact  . Dan vul je de aarde aan tot enkele cm vd rand af . zeker goed water geven zodat de wortels goed kunnen aarden in de nieuwe grond . 

 Je krijgt zo een plantje gemakkelijk uit zijn potje door het om te draaien en zachtjes  tegen de potrand te tikken

. de inhoud komt los en je kan ze dus opplanten .

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 17 februari 2017 23:29
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

vanaf nu gebruik ik 3 x 21 watt lampen in een vorm van een tunnel. temperatuur loopt nu op naar 25 gr .   

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 17 februari 2017 23:41
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Kleine foto update . vree content van de groei

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 21 februari 2017 20:30
Stoney
(@cootje)
Illustrious Member Admin

Ze zijn al flink gegroeid hé 😀

 

Is het leven oneerlijk ?
Kijk om je heen, je kan het slechter treffen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 22 februari 2017 13:11
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Ze gaan goed men plantjes ., al zeg ik het zelf ;-). Veel liefde, warmte, licht en af en toe water .

Over het water geven op dit level. Na het verplanten hebben ze een keer een heel klein beetje water gehad  meer om de toplaag aarde niet te droog te laten worden . Enkele dagen erna hebben ze een 'normale' waterbeurt gehad . Dus ik geef niet elke dag water  maar enkel als het nodig is . Kleine plantjes kleine beetjes water (met kleine gieter) , beter even iets minder  om daarna bij te geven dan in één keer te veel . 

Heb ik enkele dagen geleden gemerkt dat ik na het verplanten mijn tijdklok niet terug in het stopcontact  heb gestoken (wissel lamp) . Nu , in tegendeel wat ik zelf dacht-wist, doen wietplantjes het geweldig goed onder die 24 u licht . Ik ga ze voorlopig laten staan op 24 u en eens ik tegen het bloeien aan ga ik ze elke dag een uurtje  minder licht ga geven tot ik aan de 12 u ben . mogelijk dat ik de laatste stap meerdere uren ga overslaan. In feite  ga ik er nu dus mee beginnen 

 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 februari 2017 18:36
Pagina 1 / 5
Share:

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook

  
Bezig

Inloggen van Registreer aub