Forum

Startvragen buitenkweek  

  RSS
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Bijna tijd om te beginnen met mijn eerste kweek ooit 🙂 maar ik zit nog met wat vragen. Heb ze voor het gemak maar even genummerd want het is nogal veel, je ziet wel dat ik een echte n00b ben. Ik heb het forum al goed doorzocht, excuses als ik naar de 'bekende weg' vraag, maar info over sommige zaken sprak elkaar tegen of is me nog niet helemaal duidelijk.
Ik heb White Widow AF (3x), een Northern Lights AF en een Amnesia Haze AF. Wil ze allemaal laten ontkiemen (begreep dat niet altijd alles opkomt) en dan 2 of max. 3 planten in de tuin zetten. Als ik de mazzel heb dat alles opkomt kan ik er altijd 1-2 weggeven. Plantspecifieke tips zijn welkom.

 

Groeifase binnen

1. Ik las dat je autoflowers gerust 24 uur licht kunt geven en dat het misschien zelfs beter is, omdat je wilt dat ze z.s.m. zo groot mogelijk worden omdat ze automatisch gaan bloeien en dan best zo groot mogelijk kunnen zijn. Klopt dit? Of kan ik beter de 18/6 cyclus aanhouden?

2. Aansluitend op vraag 1: Ik heb geen controle over de buitenverlichting van mijn buren. Is het dan verstandig om, indien het beter is om de 18/6 cyclus te volgen, de propagator 's nachts af te dekken?

3. Hoe lang kunnen de zaailingen ongeveer in de propagator blijven? (Dit om te bepalen wanneer ik best kan beginnen.)

4. Ik lees verhalen over plantjes die gaan 'strekken' (in een propagator of daarna). Wat is dat precies en hoe voorkom ik het?

 

Groeifase buiten

Als de plantjes de propagator ontgroeien wilde ik ze aanvankelijk nog even binnen houden in de vensterbank, eventueel met een lampje erop (zie hier). Nou begreep ik dat dat niet heel handig is? 
Ik vrees dus een beetje voor het Nederlandse weer bij zulke kwetsbare plantjes en heb voor de eerste periode daarom materialen voor een geïmproviseerd kasje: 2 flexibele stokken om bogen mee te maken en een stuk zeil voor vroegkweek (moestuinzeil; transparant met gaten voor ventilatie). Het ene plantje wil ik in de grond zetten en de ander in een pot, bij wijze van experiment: kijken wat de voor-/nadelen zijn van verplaatsbaar vs. vast en wat goed werkt voor mijn tuin.

 5. Zet ik ze het beste gewoon zo in de grond, of is het wijs om de grond voor te bewerken en te mengen met wat compost? Ik woon op zand en de aarde in mijn tuin heeft een pH van 6.7 op de plaats waar ik de plant wil plaatsen. Ik heb daarnaast een bak aarde (tevens zandgrond) met een pH van 6.3. Dit is afkomstig van een plaats waar 10 jaar lang een bult met paardenmest gelegen heeft. Mijn ouders gebruiken deze grond voor hun moestuin en groenten groeien er fantastisch op. Is het misschien handig om dit 50/50 te mengen met mijn eigen tuinaarde?

6. Kan ik de tuinaarde en/of bemeste aarde uit voorgaande vraag in een pot gebruiken, of kan ik daar beter potgrond in doen (i.v.m. voedingsstoffen)?
Ik begreep al dat ik in een pot het beste een onderlaag van grind kan doen en een schotel eronder i.v.m. afwatering en mieren, dus dat is het voornemen.

7. Is het handig om het 'kasje' zo lang mogelijk te laten staan, of is het juist beter dit weg te halen zodra de planten stevig genoeg lijken om bv. een flinke bui aan te kunnen? Ik kan het zo opstellen dat ik de voorkant overdag open kan zetten, of ik kan het opzetten zodat ik het zeil er overdag af kan halen en 's nachts er op zet. Het leek me dat warmer altijd beter is en dus verstandig om bij minder warm weer het zeil er overheen te laten, maar is dat wel zo? Want ik lees dat de groei belemmerd zou kunnen worden in bv. kassen bij bewolkt weer, omdat er minder licht door komt? Is overdag in de open lucht en 's nachts 'in kas' dan altijd beter? Of zorgt het misschien juist voor stress?

 

Voeding

Ik heb een paar zakjes Powderfeeding Short Flowering (voor groei + bloei) en VertaFort korrels. Ik dacht de VertaFort te proberen in de tuingrond en de poeder bij het water voor de potplant. Of is dat ook geschikt voor in een pot? De VertaFort moet je in je grond mengen dus dat zit er natuurlijk al in op het moment dat ik mijn stekje plant.

8. Maar wanneer begin ik met de poedervoeding? In de productomschrijving wordt al gesproken van een de dosering voor zaailingen. Betekent dit dat ik direct na het buiten zetten voeding kan gaan geven?

9. Is er bij voeding geven geen gevaar op 'overvoeden' als ik zelf al mest in mijn aarde heb zitten? Zou ik dan beter bv. de helft van de aanbevolen hoeveelheid korrels moeten inmengen/poedervoeding moeten geven?
Ik heb al gezien dat er hier op het forum een topic is met daarin een lijst van onbalans in voeding en hoe je dat kunt zien. Die zal ik nog even overnemen.

Citaat
Geplaatst : 10 april 2017 14:18
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

1; ze kunnen 24/24 verdragen maar beter is 18/6 of 20/4 .Planten hebben nachtrust nodig , google even waarom en wat er tijdens de nacht gebeurt .

2; in principe bij auto flowers niet nodig , die gaan gewoon hun gang. Bij gewone planten kan dit wel effect hebben.

4; Strekken is een overlevingstechniek van een plant. Als zij te weinig licht krijgen gaan ze op zoek naar licht .VB; plantje ontkiemt tussen gras, door zich te strekken komt het boven het gras uit en kan het volle zonlicht vangen . Strekken= onnodig lang worden.

5&6; Steeds goede grondbewerking doen, en gebruik die bult van paardemest *tikje jaloers op* om zowel volle grond te kweken als je pot te vullen. dat is echt heel geschikt materiaal, zelfs beter dan gekochte potgrond .

7; Meestal beter kasje open overdag ,'s nachts toe, die eerste weken . Bij zeer vochtige lucht is een kastje een broeihaard voor schimmels . WW af is een sterke plant die niet gevoelig is voor schimmels . Eens we in het zomerseizoen zijn is een kastje niet meer nodig maar het weer in de lage landen is onvoorspelbaar . 

9; Overvoeden is zeker mogelijk , kan ernstige gevolgen hebben voor je planten. Met voeding steeds rustig aan beginnen , beter te weinig en later bijgeven dan ineens (te) veel . Dat is een leerproces, en gezond verstand gebruiken.

De nummers die ik oversloeg , daar heb ik geen zinnig antwoord op  . ook zijn mijn antwoorden niet helemaal volledig .  

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 10 april 2017 20:52
fre3ke
(@fre3ke)
Reputable Member

Leuk dat je aan een buitenkweek begint. .

Allereerst vind ik het nog te vroeg voor autoflowers, al zijn de meningen daarover verdeeld. Ik reken met een totale duur van drie maanden, en dan is mei-juni-juli mooi omdat de bloei net ligt bij het langste licht (21 juni). Maar juni-juli-augustus kan ook, omdat augustus warmer is dan juli. Dus tussen half mei en begin juni starten. Kan je meteen het hele propagator/vensterbank gedoe overslaan. 

Propagator betkent ook dat je moet gaan verpotten en bij autoflowers is dat niet zo geslaagd, je verliest kostbare groeitijd. 

Over grond. Zand slaat snel dicht en watert heel snel af. Het zand mengen met compost is wel beter voor toevoer van zuurstof, het vasthouden van vocht en ook voor een gezond wortelmilieu. De bemeste aarde klinkt heel goed, maar zorg in ieder geval dat het eerste kuiltje waar je plant in komt te staan niet te rijk aan voedsel is. Als je ouders een moestuin hebben met dezelfde grond, kun je hetzelfde doen als zij doen want zij weten inmiddels wel welke structuur de grond moet hebben. Doe het mengen en voorbereiden nu, en laat de grond rusten totdat je echt gaat planten.

ReageerCitaat
Geplaatst : 10 april 2017 22:35
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member
 Geplaatst door: fre3ke

 Allereerst vind ik het nog te vroeg voor autoflowers, al zijn de meningen daarover verdeeld.  [..]  Kan je meteen het hele propagator/vensterbank gedoe overslaan. 

Propagator betkent ook dat je moet gaan verpotten en bij autoflowers is dat niet zo geslaagd, je verliest kostbare groeitijd. 

[..]

Doe het mengen en voorbereiden nu, en laat de grond rusten totdat je echt gaat planten.

   

Bedankt voor de antwoorden! 🙂

 

Ik vraag het nu alvast omdat mijn plan is om volgende week te gaan ontkiemen. Dat kost een paar dagen, dan een paar dagen binnen en dan naar buiten. Dan is het al mei. Ik dacht dat als het plantje niet zo lekker gaat, ik een maandje later eventueel een tweede kan ontkiemen en dan nog niet te laat ben. Nadeel van een eerste keer: ik weet er nog helemaal niets van en heb nog geen idee hoe het zal gaan op de plaats die ik in gedachten heb, met de grond die ik heb, etc. Dus misschien ben ik aan de vroege kant met mei, maar misschien is dat beter dan te laat en dan geen extra kans meer hebben?

De grond wilde ik inderdaad nu alvast klaarmaken, ook daarom nu alvast de vragen daarover. 

 

Geplaatst door: DD Sensi

en gebruik die bult van paardemest *tikje jaloers op* om zowel volle grond te kweken als je pot te vullen. dat is echt heel geschikt materiaal, zelfs beter dan gekochte potgrond .

Wil je ook een emmer? 😉 Er ligt nog zo'n 8 kuub.

ReageerCitaat
Geplaatst : 11 april 2017 09:04
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna , mocht ik je buurt wonen , ik kwam af en haalde een paar zakken van die bult op . Mijn moestuin zou er wel bij varen. 

Ik ga me even verduidelijken, je kan die  verteerde mest gebruiken om onder je  grond te mengen . Puur gebruik lijkt me te straf . Dus in volle grond maak je een ruime put (50cm x 50cm en 30 diep)  en je mengt er een flink deel verteerde paardenmest onder . Hetzelfde doe je voor je potplant . Dus een groot deel van je tuinaarde en een deel verteerde paardenmest . Bijmesten hoeft dan niet op dit moment . Later eens je plant in bloei staat  kan er eventueel wel bij gevoed worden.

Ga je gang , het is vroeg  maar je gedachtengang om een soort van testkweek te beginnen kan in best volgen. Ervaring is de beste leermeester .

Slakken! Slakken in de tuin kunnen op één nacht je jonge plantje helemaal opvreten, hou daar rekening mee . Een dikke koperdraad rond de plant leggen helpt goed , er staan hier enkele voorbeelden van  . Ook kan je speciale koper strips kopen om een soort van dam rond je plant te zetten. Een potje met bier gevuld lokt de naburige slakken, die kruipen erin en verdrinken . De ene zegt dat je dat potje moet ingraven de andere zegt  dat is niet nodig slakken kruipen omhoog in het potje. Beiden werken effectief goed . Zet meerdere potjes met bier indien je erg veel slakken hebt zitten( zoals vorig jaar) . 

Veel succes en schrijf zeker een verslag bij buitenkweek. Dat je binnen begint snappen we wel 😉 . 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 11 april 2017 09:52
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Slakken had ik inderdaad al aan gedacht, want daar heb ik behoorlijk last van gehad afgelopen jaar. Maar mijn meterkast is net vervangen en ik heb daar een grote zak koperdraad aan overgehouden. Daarmee had ik het volgende idee: Ik heb nog een bovenrand liggen van een grote pot die ooit kapotviel, zo'n 25cm doorsnee en 15cm hoog. Die heeft een opstaande rand en daar wilde ik koperdraad omheen wikkelen. Dan de rand in de aarde drukken en het stekje hier middenin zetten. Zelfde bij de potplant, alleen dan om de pot heen.
Het bier is ook een goed idee voor erbij, sociaal ook wel, die slakken een biertje aanbieden in plaats van mijn plantje 😉

ReageerCitaat
Geplaatst : 11 april 2017 14:04
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna, ik heb een strak plan voor je 🙂 . Ik volg het weerbericht op de voet en zie dat het volgens de langere voorspelling het tegen 1 mei het enorm veel beter gaat worden, allicht boven de 20 graden en ook de nachten niet onder de 10 graden.   Als je tegen dan je serre met gaatjes plastiek hebt staan kan je daar je plantje al in kwijt .

Dus zaai morgen al je eerste zaadje binnen in een potje(ronde met minima 12cm diameter of minima 9x9 vierkant)  , dat staat op tegen vrijdag. Dan heb je slechts enkele dagen dat je je plantje van de ene kamer naar de andere moet brengen om de zon te volgen. Eens het warmer wordt( zelf weerbericht nakijken) kan je die dan in dat serretje zetten , of in ruime pot of in de volle grond. Je jonge plant heeft zeker niet heel het potje vol gegroeid met wortels en je gaat geen verlies van groei hebben. Als je echt veel moeite wil doen dan zet je het 's ochtends buiten en 's avonds binnen tot het voorbij 15 mei is . Je verplant dan je plantje eens je uit meerder gaatjes wortels ziet komen .

Volgens mij heb je dan wiet tegen dat juli begint  of in de eerste weken ervan .  Het weer is een belangrijke onvoorspelbare factor  bij buitenkweek. 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 18:50
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Fijn dat je aan me dacht! Ik heb net een topic aangemaakt in buitenkweek, want ik heb de grond klaargemaakt buiten en de zaadjes net in bakjes gelegd om te ontkiemen. Daarna zet ik ze in de propagator, dan zijn we volgens mij al gauw een week verder?
De voorbereidingen voor het kasje zijn in gang en ik wil zoiets ook opzetten bij mijn ouders, zij krijgen de White Widows. Ik was dus van plan om ze vanuit de kiempotjes (ik heb van die spongepots) direct in de aarde te zetten, of is dat geen goed idee? Ik las dat je bij autoflowers liever niet meer dan eenmaal verpot.

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 20:13
_Inie_
(@_inie_)
Trusted Member

De meningen zijn wat verdeeld over het overpotten. Ik heb zelf meestal 1x overpotten gedaan met de autoflowers, van een 10cm potje naar een 10 liter pot waar ze dan in bleven.

Vorig jaar heb ik ze direct in de grote pot gedaan en met alle zaadjes pech gehad. Ik heb het idee dat je met de kleinere potjes wat meer zicht/controle hebt. Je kan die ook makkelijker verplaatsen en in de propagator zetten zodat er geen beesten aan vreten.

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 20:50
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Ik heb alleen een hele kleine propagator, zo eentje om van ontkiemd zaadje naar zaailing te gaan met ledjes in de deksel. Dus ik stop de zaadjes na ontkiemen in een spongepot (zo'n héle kleine van 2x2x2,5 cm) daar in, dan kunnen ze een paar centimeter groeien en dan moeten ze eruit.
Als het beter voor het plantje is kan ik wel een iets groter kweekkasje aanschaffen en ze dan een korte tijd in turfpotjes daar in laten staan? Dan hoef je ze niet echt te verpotten, die kunnen in de grond en verteren dan. Wat is beter?

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 21:38
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna , ik was onder de indruk van je voorbereidende werk . Om die reden , en ook omdat je geen geld in shop te moeten uitgeven, doe ik een extra moeite om je op het juiste pad te zetten.

Inie , ja de meningen zijn verdeeld . Ik blijf bij mijn standpunt dat het wel kan indien je tijdig overpot. Veertig jaar groenten kweken en dertig jaar wiet kweken en mijn tuinbouw opleiding zijn wel een hele goeie basis om de juiste beslissing te nemen. Die ervaring is wel essentieel , de meesten wachten te lang om over te potten  . Ik zie het vaak bij hobby groentekwekers . Zo kocht ik dit weekend een hoop extra jonge groenteplantjes in pers potjes en heb ze onmiddellijk in grotere potjes gezet . Dan blijven ze goed groeien en geven ze later mooiere dikkere groenten . het betreft sla, witte selder en venkel . Wacht nog een weekje op dat goeie weer zonder over potten of uitplanten en je merkt veel verschil. Dat haal je nooit meer op . 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 21:52
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member
Geplaatst door: DD Sensi

Wacht nog een weekje op dat goeie weer zonder over potten of uitplanten en je merkt veel verschil. Dat haal je nooit meer op . 

Wat bedoel je hier nu precies mee? Sorry, ik denk dat het ligt aan je 'dialect', ik raak een beetje in de war. 

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 22:46
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna ,  dat sloeg terug op mijn groente plantjes . Als je die in die pers potjes laat staan(die zijn al vol gegroeid met wortels) dan krijgen die een groeistilstand . Die achterstand haal je niet meer in. Ik bedoel ermee , laat je potjes niet volledig volgroeien met wortels . Tijdig uitplanten in volle grond of in ruimere potjes overplanten,  geld voor groenten , bloemen en ook wiet 

nu herlees ik het en ja het is wat verwarrend  geschreven .

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 23 april 2017 23:36
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Dus als ik nu ontkiem (ze liggen sinds gisteravond in tissues) en daarna een aantal dagen in de propagator heb en dan de zaailingen buiten zet, is het goed? Dat was namelijk het plan.

ReageerCitaat
Geplaatst : 24 april 2017 13:39
DD Sensi
(@dd-sensi)
Noble Member

Juna , das een moeilijke vraag op dit moment . Normaal wachten we tot na 15 mei om vorstgevoelige planten , zoals wiet, buiten te zetten . Het kan namelijk vriezen tot na de ijsheiligen ( google ze even) . Jij hebt een kastje , dat  beschermt tegen nachtvorst ( enkele graden maar). Ik verwijs je dus naar het weerbericht (op langere termijn ook kijken) , je kennis van je tuin en je gezond verstand .

Persoonlijk zou ik de moeite doen om ze  elke dag van de ene raam naar de andere te brengen , het zonlicht volgen, tot ze aan hun tweede blad zijn( lodblaadjes niet meegeteld) . Tegen dan ben je vlot 14 dagen verder, als je vanaf vandaag telt , zelfs langer.

Jij kiemt voor, eens gekiemd  doe je ze in een potje met aarde, dat is de bedoeling toch? Zolang ze niet echt boven de aarde staan hebben ze geen licht nodig maar wel een warme (vochtige) plek .Vanaf ze boven staan  MOETEN ze wel licht krijgen of ze gaan erg strekken. Ik gebruik geen propagator dus ik kan je niet zeggen of dat beter is dan voor het raam en steeds verhuizen , maar als ik goed gelezen heb staat er ook een led lampje in? Indien wel dan kan je  een aantal uren die ledverlichting opzetten voor/na zonsondergang en hoeft  je niet je plantje steeds te verhuizen.  Uiteraard zet je je propagotor ook voor het zonnigste raam eens ze opstaan. Propagator is toch zo een klein platsiek mini serre met een doorzichtig deksel op ?? anders ben ik fout met mijn uitleg 😉 

Decency IS the new punk !!

ReageerCitaat
Geplaatst : 24 april 2017 15:08
Juna
 Juna
(@juna)
Trusted Member

Ik heb een propagator van 10x12 cm en 10 cm hoog. Echt voor de eerste week dus. In de deksel zitten 6 ledjes en er zit een strip op die temperatuur en luchtvochtigheid meet. 

De plek die ik buiten heb ligt tegen een muur (zie foto in mijn kweekverslag) en die muur vangt in de middag zon. Daardoor is dit de warmste plek van de tuin en goed beschut. Ik ga er inderdaad een (plastic) kasje overheen zetten. Als het echt fris aan de grond wordt kan ik nog wat hennepvezel om de plantjes heen leggen ter isolatie (zoals je stro bij aardbeien legt, maar ik heb geen stro voorhanden wel hennepsnippers, stalstrooisel is het en in mijn ervaring isoleert dat ook erg goed).

ReageerCitaat
Geplaatst : 24 april 2017 16:59
Share:

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook

  
Bezig

Inloggen van Registreer aub